ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρυπτονομίσματα: Το «ένστικτο της αγέλης» και πώς να το αποφύγεις

09:15 - 18 Φεβ 2022 | Νομίσματα
Κρυπτονομίσματα: Το «ένστικτο της αγέλης» και πώς να το αποφύγεις
Αν θέλεις να σημειώσεις πρόοδο στην αγορά κρυπτονομισμάτων πρέπει να ξεπεράσεις το «ένστικτο της αγέλης». Η αδυναμία να το ξεπεράσουν είναι ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι επενδυτές αποτυγχάνουν και αναγκάζονται να αποχωρήσουν από την αγορά.

Το «ένστικτο της αγέλης» είναι η τάση των ανθρώπων να συμπεριφέρονται ή να πράττουν με τον ίδιο τρόπο με τους άλλους ανθρώπους ή ομάδα ανθρώπων στην αγορά. Ο φόβος και η απληστία στην αγορά προκαλούν συχνά αυτή την νοοτροπία της μάζας. Ο φόβος δημιουργεί πανικό, ο οποίος αυξάνει την προμήθεια, ενώ η απληστία δημιουργεί ενθουσιασμό, που αυξάνει την ζήτηση στην αγορά.

Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλός μας αυτόματα ακολουθεί το «ένστικτο της αγέλης». Όταν βλέπουμε τις επενδύσεις μας να πέφτουν σε αξία, μας δημιουργείται φόβος και άγχος, τα οποία μας πανικοβάλουν και μας οδηγούν στο να πουλήσουμε τις επενδύσεις μας. Αντιστοίχως, όταν η αξία των κρύπτο-αγαθών που δεν μας ανήκουν ανεβαίνει, δημιουργείται ο παράγοντας της απληστίας. Νιώθουμε, λοιπόν, «υποχρεωμένοι» να τα αγοράσουμε, ακόμα και σε παράλογες τιμές, πιστεύοντας ότι η τιμή τους θα ανέβει περισσότερο.

Είμαστε «σκλάβοι» αυτών των συναισθημάτων και ο φόβος και η απληστία είναι οι χειρότεροι εχθροί των επενδυτών, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να τα κρατάμε υπό έλεγχο. Αυτό μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μία από τις επενδυτικές στρατηγικές που ακολουθούν, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις μία ξεχωριστή επενδυτική ταυτότητα, αντί να επηρεάζεσαι από το ένστικτο της αγέλης.

  1. Κάνε τη δική σου έρευνα

Το να κάνεις την δική σου έρευνα είναι το πρώτο βήμα για να πάρεις μία ενημερωμένη απόφαση και να δημιουργήσεις μία άποψη για τις κινήσεις της αγοράς. Πάρε χρόνο όταν παίρνεις τις αποφάσεις σου, αμφισβήτησε τις υποθέσεις σου, και κατανόησε τις επιπτώσεις των αποφάσεών σου.

Πριν πράξεις, πρέπει πρώτα να καταλάβεις γιατί πέφτει η αγορά και τι οδηγεί σε αυτή την πτώση.

Λόγω του φόβου και της απληστίας θα μπεις στον πειρασμό να γίνεις μέλος της αγέλης. Πρέπει, όμως, να παραμείνεις συγκεντρωμένος στους μακροπρόθεσμους επενδυτικούς σου στόχους.

  1. Ακολούθησε πετυχημένους επενδυτές

Είναι γνωστό ότι ο κοινωνικός μας κύκλος επηρεάζει τις σκέψεις και την συμπεριφορά μας. Αυτοί που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε σχηματίζουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συνεπώς την πιθανότητα να υποκύψουμε στο ένστικτο της αγέλης.

Το να ακολουθούμε επενδυτές και κρύπτο-influencers που είναι πετυχημένοι στον επενδυτικό κόσμο και να προσπαθούμε να καταλάβουμε το επενδυτικό στιλ τους βοηθάει πολύ στο επενδυτικό μας ταξίδι. Οι επενδυτικές οπτικές των πετυχημένων επενδυτών σχηματίζονται συχνά από την μακροχρόνια εμπειρία τους, και από λάθη που έχουν κάνει που τους έχουν γίνει μαθήματα. Για να γίνεις καλύτερος επενδυτής, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και να ακολουθήσεις τις συμβουλές αυτών των επενδυτών.

Όπως λέει και ο Robin Sharma, “Να συσχετίζεσαι μόνο με θετικούς και συγκεντρωμένους ανθρώπους, από τους οποίους μπορείς να μάθεις πράγματα και που δεν θα σου πάρουν πολύτιμη ενέργεια με ανέμπνευστες συμπεριφορές”.

  1. Κατέγραψε προηγούμενες τάσεις

Μακροπρόθεσμα, η αγορά ορίζεται από τις βασικές αρχές της. Όποια και να είναι η βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά, τα αγαθά με δυνατά θεμέλια είναι αυτά που θα δημιουργήσουν πλούτο για τους επενδυτές μακροπρόθεσμα. Αν εξετάσεις τις προηγούμενες τάσεις στην αγορά, θα δεις παρόμοιες τάσεις και θα μπορέσεις να πάρεις γνώσεις από αυτές.

  1. Διαφοροποίησε τις επενδύσεις σου

Είναι σημαντικό να διαφοροποιείς τις επενδύσεις σου για να διασπείρεις το ρίσκο και να μεγιστοποιείς τις επιστροφές μακροπρόθεσμα. Κάθε επένδυση αποδίδει διαφορετικά στις διακυμάνσεις της αγοράς, γι’ αυτό είναι και σημαντικό να γίνουν οι επιστροφές πιο ομαλές.

Η διαφοροποίηση κάνει το χαρτοφυλάκιό σου πιο ανθεκτικό στις αναταράξεις, βελτιώνει της διαχείριση των κύκλων της αγοράς, βελτιώνει τις επιστροφές που έχουν προσαρμοστεί στα ρίσκα και επηρεάζει την ανάπτυξη σε άλλα κρύπτο-αγαθά.

  1. Απέφυγε να τσεκάρεις συνέχεια τις επενδύσεις σου

Ενώ είναι καλό να παρακολουθείς το χαρτοφυλάκιό σου, δεν είναι καλό να το παρακολουθείς συνέχεια καθώς έτσι γίνεσαι πιο ευαίσθητος σε κέρδη και απώλειες, τα οποία πυροδοτούν τον φόβο και την απληστία. Οδηγούν, επίσης, σε άσχημες και βιαστικές αποφάσεις.

Είναι σημαντικό να συγκρατείς τα συναισθήματά σου στην αγορά. Η αστάθεια πρέπει να θεωρείται σύμμαχος και όχι αντίπαλος. Εξάλλου, τα κραχ και οι διορθώσεις απαλείφουν τους αδύναμους κρίκους και αποκαθιστούν την σταθερότητα στην αγορά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.