ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Morgan Stanley: Οι ενεργειακές απαιτήσεις «πονοκέφαλος» για το Bitcoin

14:32 - 24 Φεβ 2022 | Νομίσματα
Morgan Stanley: Οι ενεργειακές απαιτήσεις «πονοκέφαλος» για το Bitcoin
Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων μπορεί να είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, με την εξόρυξη μόνο Bitcoin να απαιτεί την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με την ετήσια συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ολλανδίας ή το 0,5% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley με τίτλο «Εκτιμήσεις ESG».

Τα κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG) είναι πρότυπα λειτουργίας για την κάθε εταιρεία που χρησιμοποιούν ορισμένοι επενδυτές για να βολιδοσκοπήσουν πιθανές επενδύσεις.

Η τράπεζα σημειώνει ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες εξόρυξης Βitcoin έχουν αρχίσει να προωθούν στόχους βιωσιμότητας και πολλές αγοράζουν πιστώσεις άνθρακα για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπό τους ή στοχεύουν στη χρήση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Το Bitcoin και το Ethereum εγκρίνουν τις συναλλαγές με τρόπο που απαιτεί αυξημένη ενέργεια, γνωστό ως Proof of Work (PoW). Το Proof of Stake (PoS) είναι μια πιο συμφέρουσα ενεργειακά εναλλακτική του PoW, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο στο κλίμα, αναφέρει η τράπεζα.

Το Ethereum ελπίζει να μεταπηδήσει στο PoS μέχρι τα τέλη του 2022 και, αν και απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από το PoW, ενέχει τις δικές του προκλήσεις με κινδύνους συγκεντροποίησης, εξηγούν οι αναλυτές με επικεφαλής τη Σίνα Σαχ.

«Φρένο» στις εξορύξεις λόγω ακρίβειας και άλλα προβλήματα

Η Morgan Stanley παρατηρεί επίσης ότι όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση ενέργειας για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί. Χώρες όπως η Κίνα και το Κοσσυφοπέδιο έχουν απαγορεύσει την εξόρυξη, ενώ άλλες έχουν περιορίσει τη δραστηριότητα.

Επίσης, τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται συχνά ως «μέσο υποστήριξης της χρηματοοικονομικής ένταξης λόγω σχετικά χαμηλού κόστους, λίγων περιορισμών σε σχέση με το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα και σχετικά γρήγορους χρόνους συναλλαγών για διασυνοριακές πληρωμές», αναφέρει η τράπεζα.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για πρόσβαση στο διαδίκτυο και η εγγενής αστάθεια στις χρεώσεις και στα ίδια τα κρυπτονομίσματα.

Ο έλεγχος των εφαρμογών κρυπτογράφησης θα είναι ένα σημαντικό θέμα, επισημαίνει η έκθεση, καθώς γίνεται πλέον εμφανές ότι δεν είναι τόσο αποκεντρωμένες όσο αρχικά είχαν υποσχεθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.