ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρας τεστ ανάμεσα σε bitcoin, χρυσό και παραδοσιακά χρήματα

09:18 - 09 Μαρ 2022 | Νομίσματα
Κρας τεστ ανάμεσα σε bitcoin, χρυσό και παραδοσιακά χρήματα
Η σχέση του bitcoin με τα παραδοσιακά νομίσματα είναι περίπλοκη. Το bitcoin, άλλωστε, επιδιώκει να υπονομεύσει τον παραδοσιακό τρόπο διαχείρισης των χρημάτων.

Ας δούμε, όμως, τις βασικές διαφορές στη... φιλοσοφία των δύο συστημάτων:

Tα χαρακτηριστικά των χρημάτων

Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, τα χρήματα έχουν πάρει διάφορες μορφές, όπως οι ανταλλαγές προϊόντων, τα φυσικά αντικείμενα, τα πολύτιμα αντικείμενα, τα χαρτονομίσματα, τα ψηφιακά χρήματα, και τέλος τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin.

Όσο περνάει ο καιρός, ο κόσμος συνειδητοποιεί ποια είναι τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά που θέλει να έχει ένα νόμισμα. Για να είναι ένα νόμισμα χρήσιμο και πρακτικό, πρέπει να είναι:

  • Διαιρετό: να μπορεί να μετατρέπεται σε μικρότερα κομμάτια για κάποιες χρήσεις όπως οι πληρωμές ενός συγκεκριμένου ποσού ή οι μίκρο-πληρωμές
  • Να μην είναι αναλώσιμo: να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο εκτός από την ανταλλαγή αξίας
  • Φορητό: να είναι εύκολο να το πάρουμε μαζί μας
  • Ανθεκτικό: να μην φθείρεται και να μην χάνει την αξία του με το πέρασμα του χρόνου ή κάτω από κάποιες συνθήκες
  • Ασφαλές: να μην μπορούν να δημιουργηθούν πλαστά
  • Να είναι σπάνιο: να μην μπορούν να δημιουργούνται κι άλλα χωρίς τέλος
  • Ανταλλάξιμο: κάθε κομμάτι να έχει την ίδια αξία με το αντίστοιχό του
  • Να αναγνωρίζεται και να δέχεται ως μέσο συναλλαγών

Στο παρακάτω πίνακα συγκρίνεται ο χρυσός, τα παραστατικά χρήματα και τα κρυπτονομίσματα με βάση κάποια χαρακτηριστικά τους.

Χαρακτηριστικά

Χρυσός

Χρήματα (π.χ. δολάριο)

Κρυπτονόμισμα (π.χ. bitcoin)

Ανταλλάξιμο

Υψηλό

Υψηλό

Υψηλό

Μη αναλώσιμο

Υψηλό

Υψηλό

Υψηλό

Φορητό

Μέτριο

Υψηλό

Υψηλό

Ανθεκτικό

Υψηλό

Μέτριο

Υψηλό

Διαιρετό

Μέτριο

Μέτριο

Υψηλό

Ασφαλές

Μέτριο

Μέτριο

Υψηλό

Εύκολη μεταφορά

Χαμηλό

Υψηλό

Υψηλό

Σπάνιο (προβλέψιμη προμήθεια)

Μέτριο

Χαμηλό

Υψηλό

Να εκδίδεται από την κυβέρνηση

Χαμηλό

Υψηλό

Χαμηλό

Αποκεντρωμένο

Χαμηλό

Χαμηλό

Υψηλό

Έξυπνο (Προγραμματίσιμο)

Χαμηλό

Χαμηλό

Υψηλό

Η βασική διαφορά ανάμεσα στο bitcoin και στα παραδοσιακά νομίσματα είναι ότι το bitcoin είναι αποκεντρωμένο, δηλαδή δεν ελέγχεται από κανέναν. Αυτό επιτρέπει στο bitcoin να είναι ένα σύστημα ομοίων-προς-όμοιους (peer-to-peer) που μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα από το τι θέλει ο καθένας. Βασίζεται στη συνολική υπολογιστική δύναμη των μελών του δικτύου, όπου όλοι είναι ίσοι.

Επίσης, επειδή είναι αποκεντρωμένο το κόστος της χρήσης του συστήματος είναι πιο χαμηλό, καθώς μειώνονται οι χρεώσεις και ο χρόνος των συναλλαγών, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο στο τραπεζικό σύστημα.

Στα κρυπτονομίσματα, κανένας δεν μπορεί να επηρεάσει τα χρήματά σου και τις συναλλαγές που στέλνεις και λαμβάνεις. Αντίθετα, τα παραστατικά χρήματα βασίζονται σε κεντρικούς οργανισμούς, όπως τράπεζες, κυβερνήσεις ή επεξεργαστές πληρωμών (π.χ. VISA, Mastercard) και σε άλλους ενδιάμεσους. Όλοι αυτοί οι οργανισμοί έχουν την εξουσία να εγκρίνουν την συναλλαγή σου, να αποφασίσουν αν μπορείς να στείλεις χρήματα σε κάποιους ανθρώπους και αν τα χρήματα που χρησιμοποιείς είναι νόμιμα ή όχι. Αυτές οι διαδικασίες συμπεριλαμβάνουν παρακολούθηση σε βάθος και την κοινοποίηση των δεδομένων σχετικά με ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματά σου.

Άλλη μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στα παραστατικά χρήματα και το bitcoin, είναι ότι το bitcoin δεν εκδίδεται από την κυβέρνηση. Δεν υπάρχει κάτι που υποστηρίζει το bitcoin, κάτι που σημαίνει ότι η αξία του δεν σχετίζεται με την πολιτική και οικονομική κατάσταση, και μπορεί να υπάρχει ανεξάρτητα από το παραδοσιακό σύστημα.

Τέλος, το bitcoin έχει δημιουργήσει μία νέα διάσταση προγραμματισιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον, οι συναλλαγές με bitcoin θα μπορούν να συνδέονται με έξυπνα συμβόλαια ή άλλα προγράμματα που εκτελούνται μόνο όταν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Αυτό το χαρακτηριστικό θα επιτρέπει να δημιουργηθούν κι άλλες λύσεις βασισμένες  στο bitcoin, όπως συστήματα διαχείρισης της φήμης και συμβόλαια ασφάλισης. Με αυτά τα συστήματα δεν θα χρειάζεται η παρέμβαση κάποιου τρίτου μέλους για να εκτελεστούν. Ουσιαστικά, δημιουργείται, έτσι, μία νέα διάσταση στα παραδοσιακά χρήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:36 - 09 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.