ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε χαμηλό τριμήνου η τουρκική λίρα- Έβδομη ημέρα απωλειών

16:18 - 09 Μαρ 2022 | Νομίσματα
Σε χαμηλό τριμήνου η τουρκική λίρα- Έβδομη ημέρα απωλειών
Νέα «βουτιά» καταγράφει σήμερα (9/3) η τουρκική λίρα, καθώς υποχωρεί για έβδομη συνεχόμενη ημέρα, έχοντας χάσει την αξία της κατά 5% από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ειδικότερα, η τουρκική λίρα κατέγραψε πτώση περίπου 1,3% σήμερα, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται στις 14,6505 λίρες ανά δολάριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Δεκεμβρίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την προστασία των καταθέσεων σε λίρα από την υποτίμηση του νομίσματος.

Τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι αρχές ήταν σε θέση να κρατήσουν τη λίρα σε μια στενή ζώνη μέσω δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος και του συστήματος προστασίας της λίρας.

Σύμφωνα με το Reuters, το νόμισμα πέρασε τις 14 έναντι του δολαρίου όταν επέστρεψε η αστάθεια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αυξήθηκαν. Στη συνέχεια, κατέγραψε ανάκαμψη.

Η λίρα από την αρχή του έτους έχει χάσει το 10%, ενώ το 2021 οι απώλειες της ανήλθαν στο 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Η νομισματική κρίση πυροδοτήθηκε από έναν κύκλο χαλάρωσης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου το επιτόκιο μειώθηκε κατά 500 μονάδες βάσης, στο 14% από τον Σεπτέμβριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 09 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.