ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν οπαδούς, αλλά και... αμφισβήτηση- Ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου

09:05 - 01 Απρ 2022 | Νομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν οπαδούς, αλλά και... αμφισβήτηση- Ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου
Ένας στους πέντε ενήλικες Αμερικανούς έχει επενδύσει, έχει κάνει συναλλαγή ή έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του NBC News, η οποία με τη σειρά της καταδεικνύει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνεχίζουν να γίνονται πιο δημοφιλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι μισοί άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 49 ετών δήλωσαν ότι έχουν ασχοληθεί με τα κρυπτονομίσματα, το υψηλότερο ποσοστό όλων των δημογραφικών ομάδων.

Το 40% των μαύρων Αμερικανών δήλωσαν ότι έχουν κάνει συναλλαγές ή έχουν χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, ενώ το 42% όλων των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών είπαν το ίδιο.

Το γεγονός ότι το 21% από τους 1.000 Αμερικανούς που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν χρησιμοποιήσει ή επενδύσει τουλάχιστον μία φορά σε κρυπτονομίσματα δείχνει πόσο απογειώθηκε η σχετικά νέα βιομηχανία τα τελευταία χρόνια. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία έχουν εξαπλωθεί, ενώ γίνονται προσπάθειες να εισαχθούν νέοι κανόνες στην αγορά.

Ταχέως αναπτυσσόμενα παρά την αμφισβήτηση

Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων λένε ότι περιουσιακά στοιχεία όπως το Βitcoin, το Ethereum και τα stablecoins προσφέρουν καλύτερες ταχύτητες συναλλαγών, χαμηλότερο κόστος, ιδιωτικότητα, ασφάλεια και μια ευκαιρία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε κοινότητες που δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο, χωρίς σημαντική νομοθετική προσπάθεια, η αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να μοιάζει με την «Άγρια Δύση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γκάρι Γκένσλερ. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που μόνο το 19% των ερωτηθέντων από το NBC News είπε ότι βλέπει τα κρυπτονομίσματα θετικά και το 25% δήλωσε ότι το βλέπει υπό αρνητικό πρίσμα.

Η πλειοψηφία - περίπου το 56% - είπε ότι αισθάνεται ουδέτερος ή ότι δεν είναι σίγουρος για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων.

Η ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου

Ωστόσο, η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει μεγαλώσει τόσο πολύ που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νωρίτερα αυτό το μήνα ένα εκτελεστικό διάταγμα που δίνει εντολή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να μελετήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη της.

Ενώ εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή απάτη και χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων, κατέστη επίσης σαφές ότι οι ΗΠΑ έχουν γεωπολιτικό συμφέρον στην ανάπτυξη της υποδομής και της επίβλεψης της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί αναγνωρίζουν τα πιθανά οφέλη μιας αγοράς που τώρα αξίζει τρισεκατομμύρια, πολλοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ομοσπονδιακής εποπτείας αφήνει τους καταναλωτές ανοιχτούς σε απάτες και επικίνδυνη αστάθεια των τιμών.

Ακόμη και το Βitcoin, ένα από τα πιο δημοφιλή κρυπτονομίσματα, δεν είναι απρόσβλητο από τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών: μόνο τον περασμένο χρόνο, υποχώρησε 20%.

Όλα δείχνουν ότι η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σίνθια Λούμις, υποστηρίκτρια της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων, θα παρουσιάσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τα κρυπτονομίσματα τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό πιστεύεται ότι περιλαμβάνει εισηγήσεις και προτάσεις από μια σειρά κυβερνητικών φορέων και ειδικών του κλάδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.