ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόεδρος FSB: Τα κρυπτονομίσματα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα

09:26 - 13 Μαϊ 2022 | Νομίσματα
Πρόεδρος FSB: Τα κρυπτονομίσματα απειλή για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), Κλάας Κνοτ, εξέφρασε ανησυχίες ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων θα μπορούσε να βλάψει το γενικότερο χρηματοπιστωτικό δίκτυο στο μέλλον.

Κατά την άποψή του, η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων επεκτείνεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ ορισμένα από αυτά χρησιμοποιούνται από εγκληματίες σε παράνομες δραστηριότητες. «Για αυτούς τους λόγους, η χάραξη πολιτικής για τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης αποτελεί προτεραιότητα για το FSB», υπογράμμισε.

Η έλλειψη κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς αξιωματούχους. Ο πρόεδρος του FSB και της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας έχει και στο παρελθόν εκφράσει την ανησυχία του ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να διευκολύνουν τις παράνομες συναλλαγές.

Ως παράδειγμα έφερε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Πιστεύει ότι ο πόλεμος ενίσχυσε την υπόθεση ότι τα κρυπτονομίσματα συμμετέχουν στο ξέπλυμα χρήματος, το ransomware και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναγνώρισε την ταχεία ανάπτυξη της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτή η πρόοδος θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το συμπέρασμα της αξιολόγησής μας είναι ότι τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης εξελίσσονται γρήγορα και θα μπορούσαν σύντομα να απειλήσουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ταχεία εξέλιξη και ο διεθνής χαρακτήρας αυτών των αγορών αυξάνει επίσης τη δυνατότητα για ρυθμιστικά κενά, κατακερματισμό ή αρμπιτράζ».

Ο Κλάας δήλωσε ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της FSB θα είναι η θέσπιση ολοκληρωμένων κανόνων στην αγορά, ειδικά για κρυπτονομίσματα και σταθερά νομίσματα «χωρίς υποστήριξη».

Επιπλέον,  θα επιδιώξει να επιβάλει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στον τομέα του DeFi, συνεργαζόμενος με κυβερνητικούς οργανισμούς όπως η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης.

Υπέρ της θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου οι πολιτικοί

Ο κατάλογος των νομοθετών και των κυβερνητικών αξιωματούχων που ζητούν την επιβολή κανόνων στην αγορά κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αυξάνεται.

Εξέχον μέλος αυτής της λέσχης είναι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, προέτρεψε την ΕΕ να ενισχύσει τους κανονισμούς για τα κρυπτονομίσματα. Διαφορετικά, προειδοποίησε, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα για να παρακάμψει τις κυρώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι κατάλληλα για τέτοιες προσπάθειες λόγω της υποκείμενης τεχνολογίας blockchain τους. Ο Τσανγπένγκ Ζάο, Διευθύνων Σύμβουλος της Binance, εξηγεί: «Αν κοιτάξετε τα δεδομένα, κανείς έξυπνος δεν το κάνει αυτό. Τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ ανιχνεύσιμα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο είναι όλο και πιο καλές στην παρακολούθηση τέτοιου είδους συναλλαγών. Άρα η συγκεκριμένη αγορά δεν είναι καλή για αυτό».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γαλλία πρέπει να εγκλιματιστεί σοβαρά στο Web3 και στο Metaverse. Ωστόσο, υποστήριξε την προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θέσπιση κανόνων στον τομέα των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων με την επιβολή της νομοθεσίας MiCA (Markets in Crypto Assets).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.