ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Bitcoin miners εξακολουθούν να χρησιμοποιούν 62% ορυκτά καύσιμα

13:45 - 02 Οκτ 2022 | Νομίσματα
Οι Bitcoin miners εξακολουθούν να χρησιμοποιούν 62% ορυκτά καύσιμα
Μια νέα έρευνα που εκπονήθηκε από το Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) δείχνει ότι σχεδόν το 62% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας για εξόρυξη Bitcoin από τον Ιανουάριο του 2022 προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ανήλθαν μόλις στο 38% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε από τους miners Bitcoin φέτος.

Ως blockchain Proof-of-Work, η επεξεργασία και η επικύρωση συναλλαγών BTC (εξόρυξη) απαιτεί υψηλή υπολογιστική ισχύ και ισχυρούς υπολογιστές που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Η έρευνα  υπογραμμίζει τις δραστικές αλλαγές στην κατανάλωση του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας Bitcoin τα τελευταία χρόνια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενοι ενεργειακοί πόροι για την εξόρυξη του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος.

Μόνο ο άνθρακας κατέγραψε σημαντική αύξηση σχεδόν 37% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας για αυτόν τον σκοπό στις αρχές του 2022, καθιστώντας τον την υψηλότερη ενιαία πηγή ενέργειας για δραστηριότητες εξόρυξης. Αυτό είναι παρόμοιο με το 40% της ενέργειας από άνθρακα που καταναλώθηκε το 2020.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια πέφτει στο 15%

Όσον αφορά τις βιώσιμες πηγές ενέργειας, η υδροηλεκτρική ενέργεια ηγείται με μερίδιο 15% των συνολικών πηγών ενέργειας που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη του Bitcoin.

Ωστόσο, η κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε τεράστια μείωση, καθώς έπεσε από 34% το 2020 σε 15% το 2021.

Αντίθετα, ο ρόλος του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην εξόρυξη Bitcoin συνέχισε να αυξάνεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η χρήση φυσικού αερίου παρουσίασε σημαντική αύξηση από 13% το 2020 σε 23% το 2021, ενώ η κατανάλωση πυρηνικής ενέργειας υπερδιπλασιάστηκε από 4% το 2021 σε σχεδόν 9% το 2022.

Η μελέτη αποδίδει τις κακές επιδόσεις στο ενεργειακό μείγμα Bitcoin και τις διακυμάνσεις των τιμών μεταξύ 2020 και 2021 στη μετεγκατάσταση μεγάλων εταιρειών εξόρυξης από την Κίνα λόγω της καταστολής στη χώρα.

Η έρευνα του CCAF αποκαλύπτει ότι η Κίνα συνεισέφερε περίπου το 65% του συνολικού ποσοστού κατακερματισμού στον κόσμο, με τις περισσότερες πηγές ενέργειας να προέρχονται από υδροηλεκτρική ενέργεια (33,7%) ή άνθρακα, που αντιπροσώπευε το 40,4% των συνολικών πόρων.

«Η απαγόρευση εξόρυξης  κρυπτονομισμάτων από την κινεζική κυβέρνηση και η συνακόλουθη μετατόπιση της δραστηριότητας εξόρυξης Bitcoin σε άλλες χώρες επηρέασαν αρνητικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κρυπτονομίσματος», επισημαίνει η μελέτη.

Πληθαίνουν οι φωνές για μεταπήδηση στο Proof-of-Stake

Λόγω της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο, οι κλιματικές ομάδες και οι περιβαλλοντικές ρυθμιστικές αρχές ζήτησαν να μεταφερθεί το Bitcoin σε μοντέλο Proof-of-Stake (PoS) για να καταστήσει το δίκτυο πιο ενεργειακά αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace USA είπε ότι το Bitcoin θα πρέπει να μεταπηδήσει σε PoS όπως το Ethereum επειδή το PoW τροφοδοτεί την κλιματική κρίση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.