ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό παρά την πρόσφατη υποχώρηση

12:52 - 27 Οκτ 2022 | Νομίσματα
UBS: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό παρά την πρόσφατη υποχώρηση
Ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου (DXY) υποχώρησε 2% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ υποχώρησαν μετά τις αναφορές ότι η Federal Reserve ενδέχεται να εξετάσει σύντομα το ενδεχόμενο να μετριάσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων.

Η πρόσφατη αλλαγή στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου και η συνεχιζόμενη υποχώρηση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου έχουν επίσης βοηθήσει στη βελτίωση του κλίματος προς τη στερλίνα και το ευρώ.

Ο DXY διαπραγματεύεται σαφώς χαμηλότερα από την 20ετή κορύφωσή του τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου μειώθηκε στο 4,02% από 4,34% την περασμένη εβδομάδα.

Πλέον, οι αγορές εκτιμούν ότι η κορύφωση των επιτοκίων θα επέλθει στο 4,88% μετά την εκτίναξη πάνω από το 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρά την τελευταία υποχώρηση, η UBS εκτιμά ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φθάσουμε στην κορύφωση για το αμερικανικό δολάριο.

Η σύσφιξη της Fed αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες

O πληθωρισμός των ΗΠΑ παραμένει πολύ υψηλός και η Fed κατανοεί ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της, επομένως η UBS πιστεύει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια επιθετικά μέχρι τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποχωρήσουν σημαντικά και πειστικά.

Σύμφωνα με τα κύρια μακροοικονομικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία τα επιτόκια κορυφώνονται στις αρχές του 2023, επισημαίνει ότι προβλέπει το δολάριο να συνεχίσει να ανατιμάται το 4ο τρίμηνο του 2022, πριν φτάσει στην κορύφωση το 1ο τρίμηνο του 2023, όταν οι επενδυτές αρχίζουν να τιμολογούνστο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Η UBS βλέπει την αντιστοιχία EUR/USD να υποχωρεί στο χαμηλότερο 0,90s τους επόμενους μήνες (ανάλογα με τον πληθωρισμό, τα δεδομένα για την απασχόληση και τους μισθούς) πριν φτάσει στο 0,96 στα τέλη Μαρτίου του 2023, αν, όπως αναμένεται, η Fed σηματοδοτήσει μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων.

Η βρετανική λίρα είναι πιθανό να παραμείνει ασταθής λόγω της πολιτικής και δημοσιονομικής αβεβαιότητας

Η λίρα έχει ανακάμψει από τα χαμηλά πολλών δεκαετιών μετά την ανατροπή του μεγαλύτερου μέρους των αμφιλεγόμενων φορολογικών περικοπών από τον νέο υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και την άνοδο του Ρίσι Σούνακ στον πρωθυπουργικό θώκο, αντικαθιστώντας τη Λιζ Τρας.

Η UBS επισημαίνει ότι, ενώ η αλλαγή στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεγάλων «βυθίσεων» της αντιστοιχίας GBP/USD, οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να δείχνουν μια ασθενέστερη λίρα. Η τράπεζα της Αγγλίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αυξάνοντας τα επιτόκια για τον έλεγχο του πληθωρισμού ενάντια σε μια απότομη επιβράδυνση της οικονομίας.

Επιπλέον, θα υπάρξει μια πιθανή δημοσιονομική συμπίεση που καθιοστά τη μεταχειμερινή περίοδο υποτονική για την οικονομία. Η UBS συνεχίζει να αξιολογεί ως λιγότερο προτιμώμενη τη λίρα, επισημαίνοντας ότι η αντιστοιχία GBP/USD θα συνεχίζει να επηρεάζεται από την ειδησεογραφία και να διαπραγματεύεται γύρω στο 1,10 τους επόμενους μήνες.

Ανεπαρκής η παρέμβαση στο γιεν, υπό πίεση το γουάν

Η αντιστοιχία USD/JPY «έσπασε» πάνω από το 150 την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το 1990, πριν η παρέμβαση, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, του Υπουργείου Οικονομικών της Ιαπωνίας την ξαναφέρει γύρω στο 147.

Κατά την άποψή μας, επισημαίνει η UBS, οι νομισματικές παρεμβάσεις είναι ανεπαρκείς για να αλλάξουν την τάση αποδυνάμωσης του γιεν, εκτός εάν η BoJ αλλάξει και την πολιτική της. Εκτιμά ότι οι αντίθετοι άνεμοι για το γιεν, όπως η διευρυνόμενη έκπτωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων έναντι αυτών των ΗΠΑ και άλλων χωρών και η απότομη επιδείνωση στο ιαπωνικό εμπορικό ισοζύγιο πιθανότατα θα διατηρηθούν και το 1ο τρίμηνο του 2023. Για τον λόγο αυτό, αναθεωρεί τις προβλέψεις της ότι το γιεν θα αποδυναμωθεί περαιτέρω και το USD/JPY θα «σκαρφαλώσει» στο 155 μέχρι τον Μάρτιο.

Εν τω μεταξύ, το κινεζικό γουάν υποχώρησε σε χαμηλό 15 ετών αυτή την εβδομάδα, καθώς οι μετοχές υποχώρησαν λόγω της ανησυχίας των ξένων επενδυτών μετά το 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Με τη χαμηλή πιθανότητα για ξαφνική στροφή στην πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19, το CNY μπορεί να παραμείνει ευάλωτο βραχυπρόθεσμα και θα μπορούσε ακόμη και να δοκιμαστεί στο 7,50 ή παραπάνω.

Έτσι, η UBS διατηρεί την αξιολόγησή της για το αμερικανικό δολάριο ως πιο προτιμώμενο και εκτιμά ότι αυτό δεν θα αλλάξει έως ότου η Fed σηματοδοτήσει το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.