ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η εξόρυξη Bitcoin έγινε πιο «πράσινη» και αποτελεσματική το 2022

09:53 - 26 Ιαν 2023 | Νομίσματα
Η εξόρυξη Bitcoin έγινε πιο «πράσινη» και αποτελεσματική το 2022
Παρά τις πολλές αναταραχές το 2022, η τεχνολογία κατακερματισμού της βιομηχανίας εξόρυξης Bitcoin συνέχισε να αναπτύσσεται πιο αποτελεσματικά καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin (BMC).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, επίσης, η εξόρυξη έγινε οριακά πιο… πράσινη, διατηρώντας ένα βιώσιμο ενεργειακό μείγμα άνω του 58%.

Συγκεκριμένα, το BMC επιβεβαίωσε ότι το hashrate των μελών του έχει αυξηθεί από 95 exahash από την έναρξή του το 1ο τρίμηνο του 2022 σε 119 exahash έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ένα exahash ισούται με 1 πεντοσεκατομμύριο hashes – απαντήσεις σε ένα σύνθετο μαθηματικό πρόβλημα που παράγεται από εξορύκτες σε έναν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία του επόμενου μπλοκ του Bitcoin.

Το BMC αντιπροσωπεύει το 48,4% του παγκόσμιου ποσοστού κατακερματισμού του Bitcoin, που σημαίνει ότι η συλλογική του αύξηση στο hashrate έχει επιπτώσεις σε ολόκληρο το δίκτυο. Ένα υψηλότερο ποσοστό κατακερματισμού οδηγεί σε αύξηση της ασφάλειας του δικτύου.

Η τροφοδοσία αυτών των υπολογιστών κοστίζει πολύ ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά το BMC υποστηρίζει ότι οι ενεργειακές πηγές του είναι κυρίως καθαρές και η χρήση τους είναι εξαιρετικά αποδοτική.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι τα μέλη του BMC και οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή ηλεκτρική ενέργεια με ένα βιώσιμο μείγμα ισχύος 63,8%,», αναφέρεται στη δήλωση του ομίλου. «Με βάση αυτά τα δεδομένα, το βιώσιμο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της παγκόσμιας βιομηχανίας εξόρυξης Βitcoin έχει βελτιωθεί οριακά στο 58,9% και παραμένει ένας από τους πιο βιώσιμους κλάδους παγκοσμίως».

Το πρωτόκολλο proof-of-work του Bitcoin δέχεται συχνά επικρίσεις ότι ωθεί τους χρήστες του δικτύου να καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας του Cambridge Bitcoin, το δίκτυο καταναλώνει επί του παρόντος περίπου 102,91 TWh ετησίως, περισσότερο από όλη τη Φινλανδία.

Οι υποστηρικτές της εξόρυξης, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτό το μείγμα είναι σε μεγάλο βαθμό ανανεώσιμο και πρόκειται να γίνει πιο καθαρό με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι εξορύκτες αναζητούν τις φθηνότερες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Επιπλέον, τα προγράμματα περικοπής μπορούν να αποτρέψουν αποτελεσματικά τη βιομηχανία εξόρυξης από το να αποστραγγίζει ενέργεια από αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο σε περιόδους αιχμής ζήτησης.

«Το 4ο τρίμηνο του 2022, είδαμε επίσης σημαντική αύξηση της περικοπής, με 14 μέλη της BMC να αναφέρουν δραστηριότητες εξόρυξης Bitcoin αξίας 2,5 GW που συμμετείχαν σε προγράμματα περικοπής και 1.280 GWh ενέργειας που απελευθερώθηκαν στα τοπικά δίκτυα σε περιόδους αιχμής ζήτησης», δήλωσε ο Ben Gagnon, Chief Mining Officer της Bitfarms.

Σε ετήσια βάση, η τεχνολογική απόδοση του δικτύου εξόρυξης αυξήθηκε επίσης κατά 16%, «από 19,3 EH ανά gigawatt (GW) το 4ο τρίμηνο του 2021 σε 22,4 EH ανά GW το 4ο τρίμηνο του 2022».

Είναι καλύτερο το proof-of-stake;

Για να εξαλειφθεί ουσιαστικά η κατανάλωση ενέργειας του Bitcoin, ορισμένοι έχουν ταχθεί υπέρ της μετάβασής του σε proof-of-stake.

Το Ethereum υιοθέτησε αυτή την τεχνολογία τον περασμένο Σεπτέμβριο, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 99,9%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.