ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλό δέκα μηνών έναντι του δολαρίου το ευρώ

13:21 - 02 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Σε υψηλό δέκα μηνών έναντι του δολαρίου το ευρώ
Το ευρώ διαπραγματεύεται σε υψηλό 10 μηνών έναντι του δολαρίου την Πέμπτη (2/2), ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία οι αγορές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, μια ημέρα αφότου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των δικών της επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης.

Η Fed είπε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στη μάχη κατά του πληθωρισμού, στην πρώτη της ρητή παραδοχή ότι οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνονται, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι το τέλος της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας πλησιάζει και ενδέχεται να ακολουθήσουν περικοπές.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η πιο δραματική πτώση του δολαρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ήρθε αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ότι «η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», αν και έδωσε επίσης σήμα ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται και ότι δεν υπάρχουν στο πλάνο περικοπές.

«Το γεγονός ότι δεν ακούσαμε τίποτα που να αμφισβητεί πραγματικά σοβαρά την κυρίαρχη άποψη της αγοράς ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα είδος ανακούφισης», δήλωσε ο Ray Attrill, επικεφαλής στρατηγικής FX στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας (NAB).

«(Ο Πάουελ) είπε ότι τα επιτόκια θα πρέπει να είναι περιοριστικά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν αποτρέπει την αγορά από το να σκεφτεί ότι αυτός ο “κάποιος χρόνος” μπορεί να είναι έξι μήνες, αντί για δύο χρόνια».

Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει επίσης την Πέμπτη, με την απόφασή της για τα επιτόκια να αναμένεται πριν από αυτή της ΕΚΤ. Οι αγορές αναμένουν αύξηση μισής μονάδας και από τις δύο κεντρικές τράπεζες.

Η στερλίνα, η οποία σημείωσε άνοδο 0,47% την Τετάρτη, διατηρήθηκε στα 1,236 δολάρια και το δολάριο υποχώρησε έναντι του γιεν Ιαπωνίας, πέφτοντας έως και τα 128,07, το χαμηλότερο επίπεδο σε δύο εβδομάδες.

Το ευρώ έφτασε στο 1,1034 δολάριο την ώρα των ασιατικών συναλλαγών την Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Απριλίου, έχοντας καταγράψει άλμα 1,2% την Τετάρτη.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Αναμένεται ευρέως μια άνοδος 50 bp, καθώς είναι ένα επιθετικό μήνυμα που θα στηρίξει την εκτίμηση της αγοράς για περαιτέρω σύσφιξη κατά 75-100 bp το καλοκαίρι», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής αγορών της ING.

«Μια απότομη μείωση των διαφορών των επιτοκίων πρόκειται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη συσχέτιση EUR/USD φέτος και εκτιμώ ότι θα τη μεταφέρει στην περιοχή του 1,15 δολαρίου το δεύτερο τρίμηνο», συμπλήρωσε.

Εναντίον ενός «καλαθιού» νομισμάτων, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου υποχώρησε πάνω από 1% σε νέο χαμηλό εννέα μηνών στο 100,80 την Τετάρτη και διαπραγματεύεται ακριβώς πάνω από αυτό το όριο την Πέμπτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 02 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.