ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fed έστειλε σε υψηλό πέντε μηνών το Bitcoin Κύριο

16:19 - 02 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Η Fed έστειλε σε υψηλό πέντε μηνών το Bitcoin
Αν και αρχικά παρέμεινε σχετικά… ήρεμο, το Bitcoin «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό πέντε μηνών μερικές ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια και, αν και υποχώρησε έκτοτε, συνεχίζει να διαπραγματεύεται σταθερά και άνετα πάνω από τα 23.000 δολάρια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και, αν και αρχικά δεν… αντέδρασε, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα εκτινάχθηκε κάποια στιγμή χθες πάνω από τα 24.300 δολάρια, φτάνοντας ακόμα και τα 24.350 στο Bistamp, τη μεγαλύτερη τιμή του από τα μέσα Αυγούστου, έχοντας παραμείνει κάτω από τα 23.000 δολάρια για μεγάλο μέρος της περασμένης εβδομάδας.

Οι επενδυτές έδειχναν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το σχόλιο του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά την ανακοίνωση, ότι ο αγώνας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τον πληθωρισμό δεν είχε τελειώσει παρά την παρατήρησή του ότι «η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει». Η Fed εξακολουθεί να επιδιώκει να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% από το πιο πρόσφατο επίπεδό του 6,5% τον Δεκέμβριο.

Το πόσο καιρό το Βitcoin θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται στο τρέχον εύρος του κοντά ή πάνω από τα 23.000 δολάρια παραμένει ασαφές, με ορισμένους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν, αλλά άλλους να εντοπίζουν πιο αισιόδοξα σημάδια, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων πιο μέτριων αυξήσεων επιτοκίων της Fed.

«Ιστορικά, όταν τα επιτόκια αυξάνονται πιο ήπια, σε αντίθεση με επιθετικότερα, περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως το Βitcoin αυξάνονται μαζικά, περισσότερο από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία», εξήγησε η Jodie Gunzberg του CoinDesk.

Επεσήμανε ότι οι συναλλαγές με Bitcoin, και ειδικά αυτές σε «μεγάλα πορτοφόλια», αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, ωθώντας υψηλότερα τις τιμές.

Το Ethereum τα πήγε ακόμα καλύτερα μετά τις ανακοινώσεις, ενώ γενικότερα τα κρυπτονομίσματα κινούνται στα «πράσινα».

Οι αγορές μετοχών αγκάλιασαν επίσης την ανακοίνωση της Fed με τον τεχνολογικό Nasdaq και τον S&P 500, ο οποίος έχει ισχυρό τεχνολογικό στοιχείο, να σημειώνουν άνοδο 2% και 1%, αντίστοιχα. Λιγότερο από τρεις μήνες πριν, με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από το 7%, μια ισχυρότερη αύξηση επιτοκίων φαινόταν πιο πιθανή

Ωστόσο, οι επενδυτές θα περιμένουν νέα δεδομένα τις επόμενες δύο ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων αιτημάτων ανεργίας στις ΗΠΑ και των κερδών του τέταρτου τριμήνου από τους τεχνολογικούς «κολοσσούς» Amazon και Google, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ανακοινώσει μαζικές απολύσεις που συνδέονται με ανησυχίες ύφεσης.

Την Τετάρτη, η ΜΕΤΑ ανέφερε ότι συνέχισε να χάνει τεράστια χρηματικά ποσά στο νέο τμήμα Facebook Reality Labs (FRL), το οποίο περιλαμβάνει τις λειτουργίες επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Η FRL αντιπροσώπευε ζημία 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο, μεγαλύτερη από αυτή των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

Στην έκθεσή της για τις αγορές τον Ιανουάριο, η CoinDesk Indices σημείωσε ότι η μηνιαία αύξηση σχεδόν 40% του Βitcoin ήταν η μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 2021 κοντά στο τέλος της τελευταίας ανοδικής αγοράς και ο Ιανουάριος ήταν ο 12ος καλύτερος μήνας στην ιστορία του, και ότι άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία τα πήγαν ακόμα καλύτερα. «Τα κρυπτονομίσματα επανήλθαν τον Ιανουάριο καθώς το μακροοικονομικό περιβάλλον έγινε πιο φωτεινό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού και τις προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τον ρυθμό των επιτοκίων», ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι η πτώση του δολαρίου ενισχύει περαιτέρω την αγορά και ότι «καθώς ο πληθωρισμός και τα επιτόκια είναι σε μέτριο επίπεδο, αυτό δίνει έξτρα ώθηση στο Bitcoin περισσότερο από τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία ιστορικά».

H Gunzberg τόνισε ότι η αυξανόμενη αστάθεια των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με τις «παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων», είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του Bitcoin έχει αγγίξει τα 460 δισεκατομμύρια δολάρια και η κυριαρχία του έναντι των altcoins είναι στο 42,2%.

Η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων έχει προσθέσει 30 δισεκατομμύρια μέσα σε μία ημέρα, πλησιάζοντας στο 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το Bitcoin ενισχύεται 3,16% στα 23.779,86 δολάρια, ενώ το Ethereum ανεβαίνει 5,99% στα 1.672,97 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana ανεβαίνει 6,12% στα 25,06 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει άνοδο 5,99% στο 0,40439800 δολάριο.

Το Polkadot εκτινάσσεται 7,18% στα 6,60 δολάρια, το Dogecoin ενισχύεται 2,99% στο 0,09379979 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει κέρδη 3,58% στο 0,00001202 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.