ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί… εκτοξεύτηκε το Bitcoin;- Οι δύο ευνοϊκές δυναμικές Κύριο

09:10 - 17 Φεβ 2023 | Νομίσματα
Γιατί… εκτοξεύτηκε το Bitcoin;- Οι δύο ευνοϊκές δυναμικές
«Εκρηκτική» άνοδο κατέγραψε τις τελευταίες ημέρες το Bitcoin, δείχνοντας να ξαναβρίσκει τα πατήματά του, αν και υποχώρησε ελαφρά, και αυτό φαίνεται ότι οφείλεται σε δύο δυναμικές που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν την ισχυρή ανάκαμψη.

Η μεσοπρόθεσμη τάση: Γιατί η τιμή του Βitcoin ανεβαίνει τώρα;

Πρώτον, παρατηρεί το Cryptonomist, από τις αρχές Ιανουαρίου πυροδοτείται μια μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που δεν φαίνεται να έχει σταματήσει ακόμη.

Ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου για την ακρίβεια, δηλαδή κάτι παραπάνω από έναν μήνα πριν, όταν από 16.900 δολάρια έφτασε στα 17.200 δολάρια.

Στην πραγματικότητα, μετά την κατάρρευση λόγω της χρεοκοπίας της FTX στις αρχές Νοεμβρίου 2022, η τιμή του Bitcoin είχε πέσει στα ετήσια χαμηλά των 15.500 δολαρίων.

Τότε είχε σκαρφαλώσει αμέσως ξανά πάνω από τα 16.000 δολάρια, αλλά τον Δεκέμβριο απέτυχε τουλάχιστον τέσσερις φορές να επιστρέψει πάνω από τα 17.000 δολάρια.

Έτσι, το 2022 έκλεισε κάτω από τα 17.000 δολάρια, αλλά από τις 9 Ιανουαρίου το σκηνικό έχει αλλάξει.

Σε εκείνο το σημείο, στην πραγματικότητα ενεργοποιήθηκε μια φαινομενικά μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση, χάρη στην οποία όχι μόνο δεν επέστρεψε ποτέ κάτω από τα 17.000 δολάρια, αλλά κατάφερε επίσης να ανέβει πρώτα πάνω από τα 18.000 δολάρια στις 12 Ιανουαρίου και στη συνέχεια πάνω από τα 20.000 δολάρια στις 14.

Δεδομένου ότι στη συνέχεια παρέμεινε περίπου στα 21.000 δολάρια για λίγο λιγότερο από μια εβδομάδα, πολλοί θεώρησαν ότι αυτή δεν ήταν μια ανοδική τάση, αλλά απλώς μια στιγμιαία ανάκαμψη και θα ακολουθούσε επιστροφή κάτω από τα 20.000 δολάρια.

Κι όμως, στις 20 Ιανουαρίου, με μια άλλη αναπήδηση, έσπασε το φράγμα των 22.000 δολαρίων.

Έκτοτε έχει κυμανθεί για αρκετές εβδομάδες γύρω στα 23.000 δολάρια, τόσο πολύ που για άλλη μια φορά πολλοί πείστηκαν ότι δεν ήταν μια ανοδική τάση μεσοπρόθεσμα, αλλά το τέλος της… αναπήδησης μετά τη συντριβή.

Άλλωστε, στις 9 Φεβρουαρίου, ακριβώς ένα μήνα μετά την έναρξη αυτής της ανοδικής τάσης στις αρχές του 2023, η τιμή του Bitcoin έπεσε πολύ κάτω από τα 22.000 δολάρια. Σε εκείνο το σημείο πολλοί φοβήθηκαν ότι μπορεί να πέσει κι άλλο.

Ο αμερικανικός πληθωρισμός

Η δεύτερη δυναμική που μπορεί να παίζει ρόλο στο «άλμα» είναι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Η πτώση στις 9 Φεβρουαρίου πιθανότατα σχετιζόταν με τους φόβους ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ θα ήταν πολύ υψηλότερα από το αναμενόμενο. Τελικά, ήταν πράγματι υψηλότερα, καθώς οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ετήσιο πληθωρισμό στο 6,2% ή 6,3%, ενώ αντίθετα το ποσοστό που ανακοινώθηκε την Τρίτη ήταν 6,4%.

Ωστόσο, η πτώση της τιμής του Bitcoin στις 9 Φεβρουαρίου, που το έφερε για κάποιες ημέρες κάτω από τα 22.000 δολάρια, στην πραγματικότητα αποδείχθηκε κάπως υπερβολική. Με άλλα λόγια, φαινόταν να υποδηλώνει ότι οι αγορές περίμεναν πολύ χειρότερο ποσοστό από 6,3%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόλις ανακοινώθηκε αυτό το νούμερο, η τιμή του Bitcoin έπεσε, από 21.800 δολάρια σε 21.600 δολάρια, αλλά δεδομένου ότι την προηγούμενη μέρα είχε πέσει και κάτω από τα 21.500 δολάρια, ήταν προφανές ότι αυτή η πτώση ήταν πράγματι πολύ μικρή.

Με άλλα λόγια, είναι εύλογο να φανταστεί κανείς ότι οι αγορές τις τελευταίες ημέρες είχαν πειστεί ότι η πραγματική κατάσταση των τιμών στις ΗΠΑ ήταν χειρότερη από ό, τι φαντάζονταν, τόσο πολύ που, για παράδειγμα, ο δείκτης Nasdaq μεταξύ 9 και 10 Φεβρουαρίου είχε χάσει 3,6%.

Ωστόσο, όταν άνοιξαν τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, περίπου μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του ποσοστού του πληθωρισμού, δεν υποχώρησαν. Μάλιστα, έπειτα από μερικές ώρες αστάθειας, άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά.

Η τιμή του Bitcoin, από την άλλη, άρχισε να αυξάνεται ξανά αμέσως μόλις άνοιξε η Wall Street, τόσο που επέστρεψε πολύ σύντομα πάνω από τα 22.000 δολάρια. Σε εκείνο το σημείο, έγινε σαφές ότι οι φόβοι των προηγούμενων ημερών είχαν υπερεκτιμηθεί και ότι ο πληθωρισμός στο 6,4% δεν απείχε και τόσο πολύ από το αναμενόμενο 6,3%.

Αυτή η δυναμική οδήγησε σε περαιτέρω ανάκαμψη, με την τιμή του Bitcoin να επιστρέφει στα 22.800 δολάρια και τελικά να εκτοξεύεται πάνω από τα 24.000 δολάρια μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Δεδομένου ότι είχε ήδη προσπαθήσει να ανέβει πάνω από τα 24.000 δολάρια στις αρχές Φεβρουαρίου, χωρίς να τα καταφέρει, και αφού έπεσε τις επόμενες ημέρες, κοντά στην ημέρα που επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί ο πληθωρισμός, η τρίτη προσπάθεια για τον Φεβρουάριο να ανέβει πάνω από αυτό το όριο ήταν αυτή τη φορά επιτυχημένη.

Ίσως επίσης οι ήπιες διακυμάνσεις των προηγούμενων ημερών να οφείλονταν στον υπερβολικό φόβο σχετικά με τον πληθωρισμό.

Τι έπεται;

Μετά το «άλμα» πάνω από τα 24.000 δολάρια, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα κάνει πλέον μια προσπάθεια να σπάσει το φράγμα και των 25.000 δολαρίων. Μέχρι στιγμής έχει φτάσει τα 24.900 δολάρια, αλλά στη συνέχεια υποχώρησε μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα θα είναι όντως να ξεπεράσει τα 25.000 δολάρια, το οποίο ωστόσο φαίνεται να είναι ένα ισχυρό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

Μάλιστα, κάποιοι εκτιμούν ότι αν υπάρξουν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να ξεπεράσει το όριο των 25.000 δολαρίων, η τιμή του Bitcoin μπορεί να παρουσιάσει ισχυρή αντίστροφη ανάκαμψη που θα μπορούσε να το επαναφέρει κάτω από τα 24.400 δολάρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.