ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διολίσθησε η τουρκική λίρα Κύριο

16:42 - 09 Μαρ 2023 | Νομίσματα
Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου διολίσθησε η τουρκική λίρα
Σε νέο ιστορικό χαμηλό διολίσθησε η τουρκική λίρα, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις συνέπειες των φονικών σεισμών στην οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τουρκική λίρα υποχώρησε στα νέα χαμηλά του 18,9620 έναντι του δολαρίου.

Η τουρκική λίρα είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερή από τον Αύγουστο, χάρη στη μεγάλη δύναμη των αρχών στην αγορά συναλλάγματος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των αποθεμάτων κατά περίπου 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον πρώτο σεισμό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το 2022, το νόμισμα έχασε περίπου το 30% της αξίας του συγκριτικά με το δολάριο, ωστόσο το 2021 είχε καταγράψει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 44%.

Στο μεταξύ, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου εντείνουν την αβεβαιότητα, καθώς θα καθορίσουν εάν η Τουρκία θα συνεχίσει τις ανορθόδοξες πολιτικές, υπό τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Το νόμισμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, είναι πιθανό να κυμανθεί γύρω στα 19 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του εκλογικού κύκλου. 

Σύμφωνα με ένα σενάριο που θέλει την αντιπολίτευση να κερδίζει, η λίρα θα αυξηθεί απότομα λόγω πιο συμβατικής πολιτικής, δυνητικά σταθεροποιώντας το νόμισμα έως και 20% μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, προχώρησε σήμερα στην πρώτη της έκδοση κρατικών ομολόγων μετά τους σεισμούς, δανειζόμενη 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία πούλησε ομόλογα σε δολάρια με ημερομηνία λήξης στις 14 Μαρτίου 2029 και με απόδοση 9,5%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:50 - 09 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.