ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Εκμεταλλεύεται» την τραπεζική κρίση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα $28.000 Κύριο

16:42 - 20 Μαρ 2023 | Νομίσματα
«Εκμεταλλεύεται» την τραπεζική κρίση το Bitcoin- Ξεπέρασε τα $28.000
Η τραπεζική κρίση έχει προκαλέσει τριγμούς στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά υπάρχει και ένας τομέας που βγαίνει κερδισμένος. Η κρυπτογράφηση δείχνει ανθεκτική στην αναταραχή, με το Bitcoin να ξεπερνά τα 28.000 δολάρια.

Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022 τα 28.500 δολάρια.

Το μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα της Ελβετίας, η UBS, συνήψε συμφωνία συγχώνευσης με τον προβληματικό αντίπαλό του, την Credit Suisse, έναντι 3,25 δισεκατομμυρίων, δηλαδή 60% λιγότερο από ό,τι άξιζε η Credit Suisse στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Η προβληματική τράπεζα θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της κανονικά μέχρι να οριστικοποιήσει τη συμφωνία συγχώνευσης. Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας θα της επιτρέψει την πρόσβαση σε διευκολύνσεις που προσφέρουν σημαντική πρόσθετη ρευστότητα.

Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας τραπεζικής κρίσης, η τιμή του Βitcoin έχει εκτοξευθεί στα ύψη τελευταία, ανεβαίνοντας σχεδόν κατά 70% από τις αρχές του 2023.

Το περιουσιακό στοιχείο κινδύνου τείνει να ευδοκιμεί σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν, δηλαδή, ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Εξάλλου, το Βitcoin δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας τεράστιας οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τράπεζες, πολλές από τις οποίες απέτυχαν και χρειάστηκε να διασωθούν ξανά.

Αρκετοί βλέπουν το δημοφιλές κρυπτονόμισμα ως αντιστάθμισμα έναντι του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος, που μόνο τις τελευταίες εβδομάδες μετρά αρκετά… ναυάγια, συμπεριλαμβανομένων της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και την εξαγορά της Signature Bank από ρυθμιστικές αρχές.

Την Κυριακή, η Federal Reserve ανακοίνωσε τη συνεργασία με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή του αμερικανικού δολαρίου, ενός κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος, στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέχρι την Κυριακή, το Bitcoin έχει καταγράψει μόνο για τον Μάρτιο αύξηση της τιμής του κατά 25%.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μια συστηματική κρίση εμπιστοσύνης στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που έχει αναζωπυρώσει την όρεξη για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, καθώς η ρευστότητα του TradFi στερεύει.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς Bitcoin έχει ξεπεράσει πλέον τα 530 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η κυριαρχία του έναντι των υπολοίπων altcoins έχει αυξηθεί περαιτέρω στο 46%.

Όσον αφορά την κεφαλαιοποίηση της ευρύτερης αγοράς κρυπτονομισμάτων, πρόσθεσε σχεδόν 20 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο 24ωρο, επιστρέφοντας στο 1,180 τρισεκατομμύριο δολάρια, αν και αρκετά από τα μεγαλύτερα βάσει κεφαλαιοποίησης κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται στο «κόκκινο».

Βέβαια, το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει αυτό το ράλι. Ο Τζο ΝτιΠασκουάλε, Διευθύνων Σύμβουλος του διαχειριστή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων BitBull Capital λέει ότι το Βitcoin ετοιμάζεται να δοκιμάσει το όριο των 30.000 δολαρίων, αλλά, ουσιαστικά, η υποστήριξη μπορεί να μην υπάρχει.

«Από τεχνική άποψη, η τρέχουσα δράση των τιμών έχει υπερθερμανθεί και θα μπορούσαμε να δούμε μια διόρθωση προς τα 25.000 δολάρια στο εγγύς μέλλον. Ο σημαντικότερος κινητήριος μοχλός της αγοράς πιθανότατα θα είναι η FOMC, σε περίπου 3 ημέρες, όπου η πλειοψηφία των αναλυτών πιστεύει ότι θα δούμε αύξηση 25 μονάδων βάσης στην καλύτερη περίπτωση», είπε ο ΝτιΠασκουάλε στο CoinDesk.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Bitcoin ενισχύεται 3,29% στα 28.179,68 δολάρια, ενώ το Ethereum υποχωρεί 1,06% στα 1.760,21 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana κερδίζει 9,11% στα 23,59 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει πτώση 0,94% στο 0,34046800 δολάριο.

Το Polkadot υποχωρεί 0,76% στα 6,40 δολάρια, το Dogecoin χάνει 1,31% στο 0,07339902 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει απώλειες 1,55% στο 0,00001071 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.