ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλοπές κρυπτονομισμάτων αξίας $119 εκατ. από την αρχή του έτους

08:28 - 27 Μαρ 2023 | Νομίσματα
Κλοπές κρυπτονομισμάτων αξίας $119 εκατ. από την αρχή του έτους
Μπορεί να είμαστε ακόμα σχετικά στις αρχές της χρονιάς, αλλά ήδη μέχρι στιγμής το 2023 οι χάκερ έχουν κλέψει 119 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα σε 19 παραβιάσεις, σύμφωνα με έκθεση της Crystal Blockchain.

Το μεγαλύτερο DeFi χακάρισμα μέχρι στιγμής φέτος ήταν αυτό του Φεβρουαρίου του Bonq DAO, ενός αποκεντρωμένου πρωτοκόλλου δανεισμού. Οι χάκερ παραβίασαν το smart contract των πρωτοκόλλων και χειραγωγούσαν την τιμή των allianceBlock tokens, αποστραγγίζοντας περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια κρυπτονομισμάτων από το πρωτόκολλο.

Η δεύτερη μεγαλύτερη επίθεση που σχετίζεται με το DeFi ήταν στο πρωτόκολλο Platypus Finance, το οποίο εκδίδει το stablecoin USP. Η επίθεση τον Φεβρουάριο οδήγησε σε depegging του stablecoin και απώλεια περίπου 9 εκατομμυρίων δολαρίων σε κεφάλαια από τους χρήστες. Ωστόσο, σε αντίθεση με πολλά παρόμοια περιστατικά, αυτό τελείωσε σχετικά καλά: το πρωτόκολλο μπόρεσε να επιστρέψει εν μέρει τα χρήματα στους χρήστες και οι ερευνητές εντόπισαν τα πορτοφόλια των χάκερ στο ανταλλακτήριο yjr Binance, ανακάλυψαν ποιοι ήταν και συνέλαβαν δύο άτομα στη Γαλλία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στη μεγαλύτερη επίθεση phishing μέχρι στιγμής φέτος, ο συλλέκτης NFT Κέβιν Ρόουζ έχασε NFT αξίας περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων, αφού το προσωπικό του πορτοφόλι παραβιάστηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι περισσότερες από τις επιθέσεις στοχεύουν ευπάθειες στον κώδικα και το σχεδιασμό των αποκεντρωμένων πρωτοκόλλων, κάτι που αντικατοπτρίζει μια μεγαλύτερη τάση που παρατηρείται από το 2021: η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) ήταν πολύ πιο δημοφιλής μεταξύ των χάκερ από τα κεντρικά ανταλλακτήρια (CEX).

Τα πρωτόκολλα DeFi παραβιάστηκαν 13 φορές περισσότερο από τα κεντρικά το 2022, σύμφωνα με την Crystal. Η μεγαλύτερη ήταν μια επίθεση στην cross-chain bridge Ronin τον Μάρτιο του 2022, κατά την οποία κλάπηκαν tokens αξίας 625 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με την έρευνα, πέρυσι, 4,17 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν σε 199 περιστατικά, μια υψηλότερη εκτίμηση από τα στοιχεία της Chainalysis που δείχνουν ότι είχαν κλαπεί 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Η Crystal εντόπισε επίσης μια αυξανόμενη τάση των απατών NFT «pull rug pull», όταν, δηλαδή, οι δημιουργοί των πρότζεκτ εξαφανίζονται με τα χρήματα των χρηστών. Το 2022, σημειώθηκαν 48 τέτοιες απάτες, 41 από αυτές το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρει η έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.