ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί επιδεινώνεται η ρευστότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων

19:04 - 05 Απρ 2023 | Νομίσματα
Γιατί επιδεινώνεται η ρευστότητα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων
Χάσμα μεταξύ ρευστότητας και μεταβλητότητας παρατηρείται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων καθώς πλέον οι επενδυτές αποφεύγουν την εν λόγω αγορά λόγω πολλών σκανδάλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο αναλυτής της Kaiko, Κόνορ Ράιντερ, σημειώνει ότι η επιδείνωση της ρευστότητας γίνεται εμφανής με διάφορους τρόπους στην αγορά των crypto, ενώ εντείνεται όσο δυσκολότερή είναι μια συναλλαγή για τους επενδυτές.  

Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω αλλαγής της διαφοράς προσφοράς-ζήτησης μεταξύ της στιγμής που γίνεται και εκτελείται μια συναλλαγή ή όταν δεν υπάρχει επαρκής προσφορά για την υποστήριξη μεγάλων παραγγελιών.

Όπως τονίζει ο αναλυτής, αυτή τη στιγμή υπάρχει «μια ένδειξη του φόβου παροχής ρευστότητας στον τομέα», ενώ προσθέτει πως «πολλές εταιρείες κρυπτονομισμάτων δεν θέλουν να βρεθούν στο μέσο μίας διαμάχης μεταξύ των αμερικανικών αρχών και των εταιρειών συναλλαγών».

Φόβοι λόγω σκανδάλων

Μπορεί οι τιμές των κρυπτονομισμάτων να ανέκαμψαν στις αρχές του 2023, ωστόσο ο όγκος συναλλαγών και η ρευστότητα στον τομέα των crypto έχει περιοριστεί σε ετήσια βάση. Οι επενδυτές φαίνεται πώς… αποφεύγουν την αγορά λόγω διάφορων σκανδάλων, όπως της FTX ή της Signature Bank.

«Όσοι επενδύουν στα κρυπτονομίσματα πρέπει να είναι γνώστες της μεταβλητότητας. Πρέπει να γνωρίζουν πως ναι μεν δεν ξέρουν την καθημερινή του πορεία, αλλά καταλαβαίνουν τις γενικές τάσεις, τον βαθμό υιοθεσίας των κρυπτονομισμάτων και άλλους παράγοντες», υποστηρίζει από την πλευρά του το στέλεχος της 3iQ, Μαρκ Κόνορς.

Ο όγκος των συναλλαγών

Μια ακόμα ένδειξη για την πορεία των crypto, αποτελεί και ο όγκος των συναλλαγών μερικών εκ των μεγαλύτερων πλατφόρμων συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Ενδεικτικά, στα τέλη Μαρτίου, η μεγαλύτερη εταιρεία συναλλαγών, Binance, είχε 24ωρο όγκο συναλλαγών άνω των $6 δισ., με μηνιαίες επισκέψεις 65 εκατομμυρίων επισκεπτών. H Coinbase, δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγών κατέγραψε αντίστοιχο 24ωρο όγκο συναλλαγών $1,3 δισ., με 33 εκατομμύρια χρήστες.

Έντονη μεταβλητότητα

Από την άλλη, ο όγκος συναλλαγών των bitcoin έχει καταρρεύσει, «κάτι το οποίο προκαλεί αυξημένη μεταβλητότητα στην αγορά», τόνισε και η αναλυτής της City Index, Φιόνα Τσινκότα.

Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε πως «η μαζική μείωση του όγκου σημαίνει πως οι μεγάλες παραγγελίες μπορούν πιο εύκολα να επηρεάσουν τις τιμές των bitcoin. Προετοιμαστείτε για περαιτέρω κλυδωνισμούς. Η όρεξη για επενδύσεις σε bitcoin έχει περιοριστεί λόγω των ανησυχιών πολλών επενδυτών όσον αφορά την τραπεζική κρίση αλλά και τις κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών όσον αφορά την προτεινόμενη εποπτεία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.