ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πίεση, αλλά και… άκρως αισιόδοξες προβλέψεις για το Bitcoin Κύριο

15:14 - 24 Απρ 2023 | Νομίσματα
Πίεση, αλλά και… άκρως αισιόδοξες προβλέψεις για το Bitcoin
Υπό πίεση βρίσκεται το Bitcoin, αλλά και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων, η οποία έκλεισε πτωτικά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν και η ρευστότητα του αμερικανικού δολαρίου μειώθηκε.

Το κορυφαίο κρυπτονόμισμα υποχώρησε κατά 9% στα 27.600 δολάρια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια σε εβδομαδιαία βάση από τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των TradingView και CoinDesk.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αυξήθηκε κατά έξι μονάδες βάσης (bps) στο 3,58%, καταγράφοντας κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μειώνοντας την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτονομισμάτων.

Ο δείκτης συνθηκών ρευστότητας USD, ένας δείκτης που παρακολουθεί την προσφορά του δολαρίου στο νομισματικό σύστημα, υποχώρησε στα 6,13 τρισεκατομμύρια δολάρια, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο σε πάνω από ένα μήνα, σύμφωνα με το TradingView. Επιπλέον, οι traders εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της με αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάιο.

Από το 2021, το Βitcoin και η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων παρακολουθούν στενά τις διακυμάνσεις του δείκτη ρευστότητας του δολαρίου. Το Bitcoin ανέβηκε στο τότε υψηλό του των 28.000 δολαρίων το πρώτο μισό του Μαρτίου, καθώς η Federal Reserve ενίσχυσε τη ρευστότητα για να περιορίσει την τραπεζική κρίση, ωθώντας τον δείκτη ρευστότητας του δολαρίου υψηλότερα από 5,82 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 6,35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Ελλείψει ενθαρρυντικών ενδείξεων στο μέτωπο της νομισματικής ρευστότητας, το BTC συνέχισε να υποχωρεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μετά την απότομη πτώση του τη Δευτέρα, παρασύροντας μαζί του και άλλα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης μεγάλης κεφαλαιοποίησης», σχολίασε η Noelle Acheson, συγγραφέας του δημοφιλούς Crypto Is Macro Now.

«Το BTC ενώ είναι ουσιαστικά ένα περιουσιακό στοιχείο αποθήκευσης αξίας που θα πρέπει να έχει καλύτερη απόδοση όταν υποφέρουν άλλες ομάδες περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενική μακροοικονομική διάθεση, η οποία καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες νομισματικής ρευστότητας», πρόσθεσε η Acheson.

Σύμφωνα με την Dessislava Laneva, μακροοικονομική αναλύτρια στον πάροχο κρυπτογραφικών δεδομένων Kaiko με έδρα το Παρίσι, το Βitcoin και οι χρηματοπιστωτικές αγορές, γενικά, ενδέχεται να δουν αυξημένη αναταραχή τιμών βραχυπρόθεσμα, λόγω του ζητήματος του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

Όπως επισημαίνει το CoinDesk, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφτασε το νόμιμο όριο χρέους της - το αυτοεπιβληθέν ανώτατο όριο δανεισμού - των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο, αναγκάζοντας το Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα για να βοηθήσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τουλάχιστον πέντε μήνες. Αυτά τα μέτρα ενίσχυσαν επίσης τη ρευστότητα του δολαρίου και διατήρησαν την προσφορά περιουσιακών στοιχείων κινδύνου.

Έκτοτε, οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο του χρέους βρίσκονται σε αδιέξοδο. Την περασμένη εβδομάδα, τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης ενός έτους, τα οποία μετρούν το κόστος ασφάλισης έναντι της κρατικής χρεοκοπίας τους επόμενους 12 μήνες, αυξήθηκαν σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η τρέχουσα τιμολόγηση στην αγορά CDS δείχνει 2% πιθανότητα αθέτησης, ποσοστό… άβολα υψηλό, όπως επισημαίνουν αναλυτές, που ανησυχούν ότι το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ξεμείνει από χρήματα τον Ιούνιο.

«Το δράμα του ανώτατου ορίου του χρέους είναι πηγή βραχυπρόθεσμης αστάθειας και προσθέτει αβεβαιότητα στην αγορά», δήλωσε η Laneva στο CoinDesk.

Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, όπως είναι και το Bitcoin, υποχώρησαν κατά τη διάρκεια του δράματος του ανώτατου ορίου χρέους του 2011.

«Μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία, η οποία αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, το Υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να ξαναγεμίσει τα αποθέματά του, μειώνοντας έτσι τη ρευστότητα και επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αναγκάσει την Fed να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που θα ωφελούσε τελικά τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», επεσήμανε η Laneva.

«Θεωρώ απίθανο να χρεοκοπήσουν οι ΗΠΑ. Νομίζω ότι το ζήτημα του ανώτατου ορίου του χρέους θα επιλυθεί πριν φτάσει σε αυτό», εξήγησε ο Tom Dunleavy, μακροοικονομικός αναλυτής της Messari. «Εάν οι ΗΠΑ αθετήσουν αθέτηση υποχρεώσεων ή πλησιάσουμε στην προθεσμία χωρίς συμφωνία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά θετικό για το BTC. Έχουμε δει το κρυπτονόμισμα να εδραιώνεται εκμεταλλευόμενο τις πρόσφατες τραπεζικές αποτυχίες. Η συσχέτιση του BTC με τον χρυσό είναι επίσης κοντά στα υψηλά όλων των εποχών», πρόσθεσε.

Bitcoin ακόμα και πάνω από τα... $100.000

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αισιόδοξες προβλέψεις για κορυφαίο κρυπτονόμισμα. Σύμφωνα με την Standard Chartered, το Βitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 100.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024, με την εταιρεία να συμπληρώνει ότι ο λεγόμενος «χειμώνας κρυπτογράφησης» έχει τελειώσει.

Το Bitcoin θα μπορούσε να επωφεληθεί από παράγοντες όπως η πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, η σταθεροποίηση των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τερματίζει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων και η βελτίωση της κερδοφορίας της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, επισημαίνει ο επικεφαλής έρευνας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Standard Chartered, Geoff Kendrick.

«Ενώ οι πηγές αβεβαιότητας παραμένουν, πιστεύουμε ότι η πορεία προς το επίπεδο των 100.000 USD γίνεται πιο ξεκάθαρη», έγραψε ο Kendrick.

Το Bitcoin έχει σημειώσει ράλι μέχρι στιγμής φέτος, ανεβαίνοντας πάνω από τα 30.000 δολάρια τον Απρίλιο για πρώτη φορά σε δέκα μήνες. Τα κέρδη του αντιπροσωπεύουν μια μερική ανάκαμψη μετά την εξαφάνιση τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τομέα των κρυπτονομισμάτων το 2022, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια και μια σειρά από εταιρείες κρυπτογράφησης κατέρρευσαν.

Οι προβλέψεις για υψηλές αποτιμήσεις ήταν συνηθισμένες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ράλι του Βitcoin. Ένας αναλυτής της Citi είπε τον Νοέμβριο του 2020 ότι το Βitcoin θα μπορούσε να ανέβει έως και τα 318.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2022. Πέρυσι, βέβαια, έκλεισε με πτώση περίπου 65% στα 16.500 δολάρια…

Σύμφωνα με αναλυτή που μίλησε στο Bloomberg, η τιμή του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος μπορεί να ξεπεράσει τα 50.000 δολάρια το 2024.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το Bitcoin υποχωρεί 0,51% στα 27.502,69 δολάρια, ενώ το Ethereum χάνει 1,27% στα 1.852,79 δολάρια.

Όσον αφορά άλλα γνωστά κρυπτονομίσματα, το Solana υποχωρεί 2% στα 21,69 δολάρια, ενώ το Cardano καταγράφει απώλειες 0,79% στο 0,38868000 δολάριο.

Το Polkadot χάνει 0,51% στα 5,95 δολάρια, το Dogecoin πέφτει 1,64% στο 0,07917317 δολάριο και το Shiba Inu καταγράφει απώλειες 1,21% στο 0,00001032 δολάριο.

Νατάσα Παπαδημητροπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 24 Απρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.