ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin σε Τουρκία και Νιγηρία

09:19 - 01 Νοε 2023 | Νομίσματα
Σε ιστορικό υψηλό το Bitcoin σε Τουρκία και Νιγηρία
Η πτώση των εθνικών νομισμάτων fiat και η γενικά ασταθής τοπική οικονομία ώθησαν το Βitcoin σε υψηλό όλων των εποχών στην Τουρκία και τη Νιγηρία, παρά το γεγονός ότι το δημοφιλές κρυπτονόμισμα διαπραγματεύεται κατά 50% κάτω από τη δική του ιστορική κορυφή σε όρους αμερικανικού δολαρίου.

Οι πρόσφατες αυξήσεις των τιμών έχουν φέρει το Bitcoin σε νέα υψηλά έναντι της τουρκικής λίρας και του νάιρα Νιγηρίας, επεκτείνοντας κατά 30% τα μηνιαία κέρδη του σε όρους τοπικού νομίσματος.

Τοπικά ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης διαπραγματεύτηκαν συνολικά 40 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin μέσα σε ένα 24ωρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το CoinGecko. Αυτός ο αριθμός μπορεί, μάλιστα, να μην περιλαμβάνει ντόπιους που παίζουν σε παγκόσμια ανταλλακτήρια, όπως το Binance ή το Coinbase.

Το νάιρα υποχώρησε 0,45% τον περασμένο μήνα και 45% τους τελευταίους έξι μήνες έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε 2,9% σε μηνιαία βάση και 31% τους τελευταίους έξι μήνες.

Μελέτη του ΔΝΤ δείχνει ότι ο πληθωρισμός στη Νιγηρία αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με το 2022, ενώ εκτινάχθηκε κατά 51% στην Τουρκία, προκαλώντας τεράστια διολίσθηση στην αγοραστική δύναμη των TRY και NGN. Αυτό πιθανότατα ενίσχυσε τη ζήτηση για Βitcoin, που θεωρείται μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση, σημειώνει το CoinDesk.

Άλλωστε, η Τουρκία και η Νιγηρία απολαμβάνουν αρκετά μεγάλο ποσοστό υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων. Μια έκθεση της εταιρείας ανάλυσης Chainalysis τον Σεπτέμβριο ανέδειξε τη Νιγηρία ως τη δεύτερη πιο ενεργή χώρα, πίσω από την Ινδία, όσον αφορά τους χρήστες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) και συναλλαγών κρυπτονομισμάτων. Η Τουρκία κατατάχθηκε δωδέκατη στη λίστα των είκοσι χωρών.

Το Bitcoin είναι γενικότερα σε ανοδική τροχιά το τελευταίο διάστημα, λόγω των προσδοκιών για έγκριση ενός ETF στις ΗΠΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.