ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Απογοήτευση των επενδυτών από τα μακροοικονομικά αποτελέσματα

22:57 - 06 Μαϊ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Απογοήτευση των επενδυτών από τα μακροοικονομικά αποτελέσματα
Επιφυλακτικές κινήσεις χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street με τους επενδυτές από τη μία να βρίσκουν «στήριγμα» στη σταδιακή άρση των μέτρων και από την άλλη να απογοητεύονται από τα μακροοικονομικά αποτελέσματα.

Πολλές πολιτείες έχουν ξεκινήσει την σταδιακά επιστροφή στην κανονικότητα μετά το γενικευμένο lockdown που «πάγωσε» την οικονομία. Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή στο ABC παραδέχτηκε ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπλέον θάνατοι καθώς οι πολιτείες ανοίγουν και πάλι τις οικονομίες τους», προσθέτοντας πάντως ότι «θα πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα και θα πρέπει να το κάνουμε σύντομα».

Επιπλέον, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σήμερα νέα επίθεση προς την Κίνα για τη διαχείριση της κρίσης. «Η Κίνα θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως αν επιδείκνυε μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον νέο κορονοϊό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα, η αμερικανική αγορά εργασίας γνώρισε τον Απρίλιο κατάρρευση, χειρότερη ακόμη και από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009. Ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ έχασε συνολικά 20,2 εκατ. θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές τοποθετούν τον δείκτη ανεργίας κοντά στο 15% από 3,5% πριν από μόλις δύο μήνες, ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία αναμένονται την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτες στη λίστα με τις χώρες με τους περισσότερους θανάτους με πάνω από 1,2 εκατ. κρούσματα και 71.000 θανάτους σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,91% στις 23.664,64 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 μειώθηκε κατά 0,70% στις 2.848,42 μονάδες. Σε αντίθετη πορεία ο τεχνολογικός Nasdaq που ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 8.854,39 μονάδες.

Με απώλειες έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές στην Ευρώπη, ενώ ανάκαμψη για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψαν τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Υποχωρεί το πετρέλαιο και η στερλίνα

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο επέστρεψε στις απώλειες μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 1,67% στα 24,15 δολάρια το βαρέλι και το μπρεντ καταγράφει απώλειες 3,65% στα 29,84 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,39% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία τους να ανέρχεται στο € 1,0796 ανά δολάριο. Στον αντίποδα, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,42% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία των δύο νομισμάτων διαμορφώνεται στο € 1,0796 ανά στερλίνα. Τέλος, η ισοτιμία βρετανικής λίρας – δολαρίου διαπραγματεύεται στο £ 1,2341 ανά δολάριο, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 0,75% έναντι του αμερικανικού.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:32 - 07 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.