ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Καταρρέει μπροστά στο φόβο για δεύτερο «κύμα» μολύνσεων

22:59 - 13 Μαϊ 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Καταρρέει μπροστά στο φόβο για δεύτερο «κύμα» μολύνσεων
Βαριές απώλειες για το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τα νέα κρούσματα που εμφανίζονται σε χώρες που προηγουμένως είχαν καταγράψει μείωση κρουσμάτων και νεκρών και οι οποίες πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα για επιστροφή στην κανονικότητα. Την ίδια στιγμή, η κόντρα ΗΠΑ – Κίνας για τη διαχείριση της πανδημίας χτυπάει «κόκκινο» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι «Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν».

Χώρες, όπως η Γερμανία και η Νότια Κορέα, που είχαν εμφανίσει σχετικά καλές επιδόσεις στον έλεγχο της πανδημίας, είδαν τα νέα κρούσματα να αυξάνονται και πάλι μόλις χαλάρωσαν τα μέτρα. Παράλληλα, νέες εστίες κρουσμάτων έχουν εκδηλωθεί στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ, παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που εφάρμοσαν οι τοπικές αρχές για την ανάσχεση του Covid-19.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επαναφέρει την κόντρα με την Κίνα στο προσκήνιο σημειώνοντας ότι «τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωχριούν», μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει «μάστιγα από την Κίνα».

Σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των επενδυτών, ο Τζέρομ Πάουελ δήλωσε σήμερα ότι «η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν έχει τελειώσει με την απάντηση στην κρίση του κορονοϊό». Ο Πρόεδρος της Fed τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας στο έπακρο, έως ότου η κρίση περάσει και η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Wall Street σημειώνει απώλειες άνω του 2%. Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,17% στις 23.247,97 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,75% στις 2.820,00 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq έπεσε κατά 1,55% στις 8.863,17 μονάδες.

Αντιμέτωπα με πιέσεις βρέθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στην Ασία.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Στο «κόκκινο» κινούνται οι τιμές του πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό χάνει 1,01% στα 25,52 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ υποχωρεί κατά 2,20% στα 29,32 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίθετα, ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,90% και διαπραγματεύεται στα 1.722,15 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά νομισμάτων, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,24% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο €1,0819 ανά δολάριο. Η βρετανική λίρα πέφτει κατά 0,25% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο £1,2228 ανά δολάριο. Τέλος, το ευρώ κερδίζει οριακά κατά 0,03% έναντι της στερλίνας και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο €0,8847 ανά στερλίνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:31 - 13 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.