ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντέδρασε η Wall Street- Οριακές απώλειες για τον Dow Jones

22:59 - 29 Μαϊ 2020 | Χρηματιστήρια
Αντέδρασε η Wall Street- Οριακές απώλειες για τον Dow Jones
Ανοδικό γύρισμα κατέγραψε η Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όπου ανακοίνωσε την παύση της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την Κίνα.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Τραμπ, θεωρεί ότι έγιναν σφάλματα του ΠΟΥ στη διαχείριση της πανδημίας, και ειδικότερα το ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του κορονοϊού, ενώ του καταλόγισε ότι τηρεί πολύ στενή σχέση και πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

Ο ΠΟΥ «είναι μαριονέτα της Κίνας» είπε χαρακτηριστικά. «Η Κίνα έχει τον απόλυτο έλεγχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρόλο που πληρώνουν μόλις 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο έναντι των περίπου 400 εκατ. δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ» δήλωσε με νόημα ο Τραμπ.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα, στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street, ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 να κλείσει ανοδικά κατά 0,53% στις 3.045,88 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq να κινηθεί υψηλότερα κατά 1,29% στις 9.489,87 μονάδες. Αντίθετα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε οριακά κατά 0,07% και έκλεισε στις 25.383,11 μονάδες.

«Εκτίναξη» 88% σε μηνιαία βάση για το αμερικανικό αργό

Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% κατέγραψε το αμερικανικό αργό στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου, κλείνοντας τον καλύτερο μήνα στην ιστορία σε επίπεδο αύξησης ζήτησης.

Ειδικότερα, οι τιμές του αργού τύπου WTI έκλεισαν τον μήνα με άνοδο 88%, με βάση τους πρώτους μήνες. Η δεύτερη καλύτερη απόδοση ήταν τον Σεπτέμβριο του 1990 όταν είχε καταγράψει μηνιαία άνοδο 44,6%. Σε ημερήσια βάση, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού σημείωσε άνοδο 1,78 δολάρια ή 5,28%, κλείνοντας στα 35,49 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίθετα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ υποχώρησε 28 σεντς, ή 0,8%, διαπραγματευόμενο στα 35,01 δολάρια ανά βαρέλι.

Μηνιαίο «άλμα» 3,4% για τον χρυσό

Η αναζωπύρωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή το Χονγκ Κονγκ προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές και αύξησε τη ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού.

Τις ανησυχίες των επενδυτών ενέτεινε έτι περαιτέρω η αναφορά του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή, ότι παρότι είναι πλέον λιγότερο ανήσυχος για την οικονομία, εξακολουθεί να ανησυχεί για τις επιπτώσεις ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό να ενισχύεται την Παρασκευή κατά 23,40 δολάρια ή σχεδόν 1,4%, κλείνοντας στα 1.751,70 δολάρια η ουγγιά. Μετά και τη σημερινή άνοδο, το πολύτιμο μέταλλο διεύρυνε τα μηνιαία κέρδη του, ολοκληρώνοντας τον Μάιο με άνοδο 3,4%.

Καλύτερη επίδοση για το Μάιο κατέγραψε ο άργυρος, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 24%, που αποτελεί και την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2011. Τέλος, στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο άργυρος ενισχύθηκε κατά 53 σεντς ή 3% ανακτώντας το ψυχολογικό όριο των 18 δολαρίων και κλείνοντας στα 18,499 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:25 - 30 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.