ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης σε μια εβδομάδα ισχυρών απωλειών

23:00 - 12 Ιουν 2020 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Προσπάθεια ανάκαμψης σε μια εβδομάδα ισχυρών απωλειών
Μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για την Wall Street, η οποία μετά τις χθεσινές μαζικές ρευστοποιήσεις προσπαθεί να ανακάμψει.

Τα ισχυρά κέρδη στο άνοιγμα της συνεδρίασης υποχώρησαν με τους επενδυτές να πραγματοποιούν προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό υπό τον φόβο ενός δεύτερου κύματος κορονοιού στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones αυξήθηκε κατά 1,90% στις 25.605,54 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 1,32% στις 3.041,31 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 9.588,81 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones υπέστη απώλειες 5,6%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 4,8% και ο Nasdaq έχασε 2,3%.

Σε θετική τροχιά βρέθηκαν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές. Αντίθετα, πτωτικά έκλεισαν οι αγορές στην Ασία.

Η εμφάνιση των νέων κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ επανέφερε την ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, η οποία μόλις άρχισε να βρίσκει τα «πατήματά» της μετά το lockdown.

Σύμφωνα με το Reuters, πάνω από 20 πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού. Η Αριζόνα, η Γιούτα και το Νέο Μεξικό εμφάνισαν άλμα 40% ή και παραπάνω στα νέα κρούσματα, ενώ η Φλόριντα, το Αρκάνσας, η Νότια και Βόρεια Καρολίνα γνώρισαν αύξηση των κρουσμάτων πάνω από 30% για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου, αναφέρει το πρακτορείο.

«Η ιδέα της απαγόρευσης του κεφαλοκλειδώματος "ακούγεται τόσο τέλεια". Όμως, χρήση της μεθόδου ακινητοποίησης υπόπτων με λαβή στο λαιμό θα μπορούσε να γίνει κατανοητή εάν ένας αστυνομικός βρίσκεται σε μια δύσκολη συμπλοκή», δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ μετά και την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στις 25 Μαΐου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για ένα εκτελεστικό διάταγμα σχετικά με την αστυνόμευση, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει σαρωτικές προτάσεις ως απάντηση στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Η Fed αναμένεται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να βγάλει τη χώρα από τη βαθιά ύφεση που έχει προκαλέσει η παγκόσμια πανδημία, αναφέρει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην εξαμηνιαία έκθεση που κατέθεσε στο Κογκρέσο. Η Fed αναφέρει ότι «η πανδημία έχει προκαλέσει τρομακτικές οικονομικές δυσκολίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

«Μαύρη» εβδομάδα για το πετρέλαιο

Στην αγορά εμπορευμάτων, ήπια ανοδικά κινούνται οι δύο τύποι πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό κερδίζει 0,06% στα 36,36 δολάρια ανά βαρέλι και το μπρεντ ενισχύεται κατά 0,75% στα 38,84 δολάρια ανά βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το αμερικανικό αργό έπεσε κατά  8,3%, ενώ το Brent κατέγραψε απώλειες 8,4%.

Αντίθετα, ο χρυσός σημείωσε σήμερα πτώση 0,11% στα 1.737,95 δολάρια ανά ουγκιά. Σε μια εβδομάδα ισχυρής «βουτιάς» για το πετρέλαιο, οι επενδυτές βρήκαν «καταφύγιο» στο πολύτιμο μέταλλο με αποτέλεσμα να βρεθεί με εβδομαδιαία κέρδη 3,2%.

Υπερτερεί το δολάριο

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ μειώνεται κατά 0,41% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,1251 ευρώ ανά δολάριο. Παράλληλα, το ευρώ κερδίζει κατά 0,27% έναντι της βρετανικής λίρας και η ισοτιμία τους διαπραγματεύεται στο 0,8986 ευρώ ανά στερλίνα. Τέλος, η βρετανική λίρα υποχωρεί κατά 0,62% έναντι του δολαρίου, με τη σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στην 1,2522 στερλίνα ανά δολάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:31 - 12 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.