ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Με ρεκόρ μπήκε ο Αύγουστος για τον Nasdaq

22:08 - 03 Αυγ 2020 | Χρηματιστήρια
Θετικά πρόσημα κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq να σημειώνει νέο ρεκόρ λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της Microsoft και της Apple.

Όσον αφορά τη Microsoft, ο τεχνολογικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για την εξαγορά αμερικανικής μονάδας της κινεζικής TikTok, στον απόηχο της προειδοποίησης του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, την Παρασκευή ότι ενδεχομένως να απαγορεύσει την λειτουργία της δημοφιλούς εφαρμογής στις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Apple Inc. ανακοίνωσε την εξαγορά μιας startup, που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το iPhone σε τερματικό πληρωμών.

Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να καταλήξουν σε νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. Οι δύο πλευρές διαφωνούν για τη στήριξη που πρέπει να δοθεί στους άνεργους Αμερικανούς. Η κυβέρνηση Τραμπ τάσσεται υπέρ της μείωσης του επιπρόσθετου ομοσπονδιακού επιδόματος ανεργίας στα 200 δολάρια την εβδομάδα, ενώ οι Δημοκρατικοί ζητούν να παραμείνει στα 600 δολάρια την εβδομάδα.

Στα των συναλλαγών, στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,90% και έκλεισε στις 26.664,93 μονάδες. Ο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,69% στις 3.293,79 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,47% στις 10.902,80 μονάδες, καταγράφοντας έτσι το νέο του ρεκόρ.

Σε ανοδική τροχιά το πετρέλαιο - Πάνω από τα 40 δολάρια

Κέρδη σημείωσαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, σε μια ημέρα κατά την οποία ο «μαύρος χρυσός» δέχθηκε πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, αλλά και από τον προβληματισμό για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ ενδοσυνεδριακά σημείωσε άνοδο 1,7% στα 44,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού κινούταν υψηλότερα κατά 2% στα 41,09 δολάρια το βαρέλι.

Να σημειωθεί πως ο ΟΠΕΚ και οι χώρες σύμμαχοί του όπως η Ρωσία, έχουν συμφωνήσει από τον Αύγουστο να χαλαρώσουν τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή κλιμακωτά έως τον Δεκέμβριο, από τα 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 7,7 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία το πρώτο διήμερο του Αυγούστου, ανέβασε την ημερήσια παραγωγή της στα 9,8 εκατ. βαρέλια, από τα 9,37 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο.

Στα ύψη ο χρυσός - Νέο ιστορικό υψηλό

Ανοδικά κινήθηκε και στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου ο χρυσός, σε μία ημέρα κατά την οποία στις πρώτες ώρες των συναλλαγών σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Η τιμή σποτ του χρυσού ενδοσυνεδριακά σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.974,859 δολάρια η ουγκιά, έχοντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταρρίψει το ιστορικό υψηλό φθάνοντας στα 1,994,65 δολάρια, ενώ η τιμή των futures αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά έως τα 2.009,50 δολάρια.

Το πολύτιμο μέταλλο δέχθηκε αρχικά πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου, το οποίο έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών του, ενισχύθηκε σχεδόν 0,5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρυσός στο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών από το χαμηλό των 1.436,70 δολαρίων στις 5 Αυγούστου του 2019 έχει σκαρφαλώσει έως τα 1.984,65 δολάρια, μία αύξηση 38,1%!!!

Ράλι ανόδου για το δολάριο

Υψηλότερα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του κινείται τη Δευτέρα το αμερικανικό δολάριο, καθώς η ζήτηση για τοποθετήσεις σε ασφαλή καταφύγια έδωσε «ανάσα» στο αμερικανικό νόμισμα, το οποίο έχει καταγράψει την χειρότερη μηνιαία επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Πιο αναλυτικά, στις συναλλαγές της Δευτέρας, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου ανέρχεται στο 1,1764 με το ευρώ να υποχωρεί κατά 0,08% έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, η βρετανική λίρα χάνει κατά 0,07% έναντι του αμερικανικού νομίσματος και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,3079. Τέλος, το ευρώ κινείται πτωτικά κατά 0,06% έναντι και της στερλίνας, με την ισοτιμία τους να διαπραγματεύεται στο 0,8998.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:14 - 03 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.