ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα συνεχιστεί η κυριαρχία των τεχνολογικών εταιρειών και το 2021; Κύριο

18:00 - 16 Ιαν 2021 | Χρηματιστήρια
Θα συνεχιστεί η κυριαρχία των τεχνολογικών εταιρειών και το 2021;
Το 2020 οι τεχνολογικές μετοχές κυριάρχησαν στις διεθνείς αγορές. Για το 2021, ωστόσο, οι επενδυτές επανακαθορίζουν τη στάση τους απέναντί τους. Οι ακριβότερες αποτιμήσεις, οι κανονιστικοί κίνδυνοι και η αναβίωση χτυπημένων εταιρειών, απειλούν τη γοητεία των μετοχών τεχνολογικών εταιρειών.

Η αύξηση των μεριδίων σε εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνολογία και το διαδίκτυο βοήθησε στην άνοδο των αμερικανικών δεικτών και στο να καταγράψουν υψηλά το 2020. Σύμφωνα με τον Howard Silverblatt, ανώτερο αναλυτή του δείκτη της S&P Dow Jones Indices, και μόνο τα κέρδη από την Apple, την Amazon και τη Microsoft αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής απόδοσης 16,6% του S&P 500’s στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη χάρη στα εμβόλια, έφερε ωστόσο αλλαγή στάσης και ράλι σε ενέργεια, χρηματοοικονομικά, εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, και άλλα λιγότερο αγαπημένα μέρη της αγοράς.

Ο δείκτης τιμών Russell 1000 αυξήθηκε κατά 10% από την ανακοίνωση των σημαντικών εξελίξεων σχετικά με τα δεδομένα των εμβολίων στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ενώ συγκριτικά ο δείκτης ανάπτυξης Russell, ο οποίος αποτελείται κυρίως από μετοχές στην τεχνολογία, έδειξε κέρδος 4%.

Αν και δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα διαρκέσει η αλλαγή στην κυριαρχία της αγοράς, υπογραμμίζει ουσιαστικά το δίλημμα που αντιμετώπισαν πολλοί επενδυτές κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο περιορισμός της έκθεσης σε εταιρείες τεχνολογίας ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα χαμένο στοίχημα εδώ και χρόνια, και η πανδημία επιτάχυνε τις τάσεις που είναι προς όφελος αυτής της ομάδας εταιρειών. Ωστόσο, οι υψηλές εκτιμήσεις σχεδόν 16 ετών δημιουργούν ανησυχίες σχετικά με το πόσο εύθραυστος είναι ο κλάδος, ειδικά εάν ένα οικονομικό άνοιγμα των ΗΠΑ δημιουργήσει ένα βιώσιμο εμπόριο σε άλλες υποτιμημένες μετοχές.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα διατηρήσουν την έκθεση τους στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πολλά νέα χρήματα στην τεχνολογία το νέο έτος», δήλωσε η Lindsey Bell, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Ally Invest.

Ο τομέας της τεχνολογίας μαζί με τα μερίδια μεγάλων εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία - Amazon, Google, Alphabet και Facebook - αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% του ανώτατου όριου αγοράς S&P 500, δίνοντάς τους μεγάλη επίδραση στις περιστροφές του δείκτη και στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Οι διαχειριστές κεφαλαίων που ρωτήθηκαν από την BofA Global Research, ονόμασαν τον τομέα "long tech" ως το πιο πολυσύχναστο εμπόριο της αγοράς για τον όγδοο συνεχόμενο μήνα.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για τον περιορισμό της κυριαρχίας στην αγορά εταιρειών όπως το Alphabet και το Facebook είναι βέβαια σημείο πίεσης για τη βιομηχανία.

Ωστόσο, πολλοί επενδυτές προτιμούν να διατηρήσουν τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές εν μέσω αργής οικονομικής ανάπτυξης, εμπορικών συγκρούσεων και της παγκόσμιας πανδημίας.

«Υπάρχουν πολύ λίγοι τομείς όπου μπορείτε να φτάσετε τόσο προβλέψιμα σε ανάπτυξη όπως αυτός της τεχνολογία», δήλωσε ο Mark Stoeckle, διευθύνων σύμβουλος της Adams Funds, της οποίας τα κορυφαία μετοχικά κεφάλαια είναι της Microsoft, Apple και Amazon.

Ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων της State Street Global Advisors, αναμένει ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μετά την ανάκαμψη το 2021. "Αυτό υποδηλώνει ότι θέλετε να αποκτήσετε εταιρείες (που έχουν) υψηλούς οργανικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να συνθέσετε τις ταμειακές ροές καλύτερα από άλλες", δήλωσε ο Arone.

Ακόμη και ορισμένοι στρατηγικοί που τους αρέσουν μετοχές σε διαφορετικούς τομείς δεν παραμένουν μακριά από την τεχνολογία. Η BMO Capital Markets μείωσε την τεχνολογία σε «βάρος αγοράς» για το 2021, αλλά παρότρυνε τους επενδυτές να διατηρήσουν θέσεις και όχι να πουλήσουν.

«Δεν νομίζω ότι θα απομακρυνθούμε από την τεχνολογία», δήλωσε ο Esty Dwek, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής αγοράς της Natixis Investment Managers. «Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.