ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκικό χρηματιστήριο:Το χαμηλότερο ποσοστό μεριδίων ξένων επενδυτών από το 2004

19:51 - 19 Φεβ 2021 | Χρηματιστήρια
Τουρκικό χρηματιστήριο:Το χαμηλότερο ποσοστό μεριδίων ξένων επενδυτών από το 2004
Ως ακατάλληλη επιλογή βλέπουν οι ξένοι επενδυτές τις τουρκικές μετοχές, παρά το γεγονός ότι πλήθος αναλυτών δίνουν σύσταση «buy» στις περισσότερες.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ξένοι επενδυτές κατείχαν μερίδιο 45,5% της αγοράς στις 17 Φεβρουαρίου, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2004.

Οι καθαρές πωλήσεις από τους ξένους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανήλθαν σε 857 εκατ. δολάρια μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου της χώρας τον Νοέμβριο έφερε «ράλι» στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία και έκανε πολλούς ξένους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Morgan Stanley και της HSBC, να δώσουν σύσταση αγοράς για τις τουρκικές μετοχές.

Οι εισροές κεφαλαίων που έφεραν οι αλλαγές αυτές αποδείχθηκαν βραχυπρόθεσμες και οι καθαρές πωλήσεις τουρκικών μετοχών τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φτάσει τα 4,1 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία μικροεπενδυτών στην τοπική αγορά συνέβαλε και αυτή στη μείωση του μεριδίου των ξένων επενδυτών, τάση που εντάθηκε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και ύστερα.

Από το τέλος του 2019 και μετά, ο αριθμός των ενεργών επενδυτών στη χώρα αυξήθηκε περισσότερο από 70%, στα 2,1 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.