ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωαγορές: Αποτύπωση της εκ νέου απαισιοδοξίας για την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας

11:50 - 17 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Ευρωαγορές: Αποτύπωση της εκ νέου απαισιοδοξίας για την κατάσταση Ρωσίας-Ουκρανίας
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν κατά κύριο λόγο με αρνητικές τιμές την Πέμπτη 17/2, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ταραχώδη κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ προσπαθούν να «αντιληφθούν» τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve.

Τα παγκόσμια χρηματιστήρια είχαν λάβει ώθηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, μειώνοντας τις πιθανότητες εισβολής.

Ωστόσο, στη συνέχεια προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, με ορισμένες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς και το ΝΑΤΟ να προειδοποιούν ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας αυξανόταν, αντί να συρρικνωθεί.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο την Πέμπτη, αφού οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν την επικράτειά τους με όλμους. Αυτός είναι ο τύπος γεγονότος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει μια εισβολή.

Στήριξη σε κάποιο βαθμό ήταν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, τα οποία έδειχναν ότι ενώ η κεντρική τράπεζα σκοπεύει να αρχίσει σύντομα να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οι αποφάσεις της θα εξαρτηθούν από δεδομένα που θα λαμβάνονται υπόψη σε κάθε συνεδρίαση.

Με τον πληθωρισμό των καταναλωτών να αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ 40 χρόνων, υπήρχαν φόβοι στην αγορά ότι τα πρακτικά θα έδειχναν μια ευρεία επιθυμία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για μια πολύ πιο επιθετική στάση σύσφιξης της πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς αύξησης 50 μονάδων βάσης τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,17% στις 466,96 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 0,03% στις 15.374,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ανεβαίνει 0,06% στις 6.968,87 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,43% στις 7.604,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 0,65%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,55%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 0,34%.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:53 - 17 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.