ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωαγορές: Νέα πτώση λόγω της Ρωσο-ουκρανικής ανασφάλειας

20:38 - 21 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Ευρωαγορές: Νέα πτώση λόγω της Ρωσο-ουκρανικής ανασφάλειας
Οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν την Δευτέρα 21/2, λόγω των σημαδιών της αυξημένης αντιπαράθεσης, ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πως η νέα αυτή πτώση έρχεται έπειτα από μία μικρή άνοδο, λόγω της ελπίδας ότι μια σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να προσφέρει διέξοδο στη μεγαλύτερη στρατιωτική κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι θα αποφασίσει εντός ωρών σχετικά με το αίτημα δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχονται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες - μια κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα λόγο να στείλει ανοιχτά στρατεύματα.

Σε διαφορετική δήλωση, η Μόσχα είπε ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί σαμποτέρ προσπάθησαν να εισέλθουν στο ρωσικό έδαφος με οπλισμένα οχήματα, οδηγώντας σε πέντε θανάτους, μια κατηγορία που απορρίφθηκε ως «ψεύτικη είδηση» από το Κίεβο.

Οι εξελίξεις ταιριάζουν με ένα μοτίβο που επανειλημμένα προέβλεψαν οι δυτικές κυβερνήσεις, οι οποίες κατηγορούν τη Ρωσία ότι προετοιμάζεται να κατασκευάσει πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για επιθέσεις και βασιζόμενη σε εκκλήσεις για βοήθεια από αυτονομιστές πληρεξούσιους.

Η Ουάσιγκτον λέει ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τώρα μια δύναμη που αριθμεί 169.000-190.000 στρατιώτες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται οποιοδήποτε σχέδιο επίθεσης στη γείτονά της, η οποία αποσχίστηκε από την κυριαρχία της Μόσχας με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Σε μια τηλεοπτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του, το οποίο συνήθως συνέρχεται κεκλεισμένων των θυρών, ο Πούτιν επανέλαβε τις απαιτήσεις της Ρωσίας, επιμένοντας ότι δεν ήταν αρκετό για τη Δύση να πει ότι η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ επί του παρόντος.

Οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί από την περασμένη εβδομάδα κατά μήκος μιας μακροχρόνιας πρώτης γραμμής μεταξύ των ανταρτών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Με επιρροή από τα παραπάνω, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε, ενώ οι ρωσικές μετοχές και το ρούβλι υποχώρησαν.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,30% και έκλεισε στις 454,81 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε «βουτιά» 2,07% στις 14.731,12 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,39% στις 7.484,33 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 2,04% στις 6.788,34 μονάδες.

Στην Ισπανία ο IBEX 35 έχασε 1,18% στις 8.488,90 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κινήθηκε πτωτικά κατά 1,72% στις 26.050,03 μονάδες και στην Πορτογαλία ο PSI 20 κατέγραψε απώλειες 2,46% στις 5.493,49 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.