ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών μετά τον... διπλωματικό Πούτιν

12:18 - 23 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών μετά τον... διπλωματικό Πούτιν
Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (23/2), μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αναζητήσει «διπλωματικές λύσεις» στο ουκρανικό.

Οι παγκόσμιες αγορές κλονίστηκαν από τα γεγονότα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αφού ο Πούτιν διέταξε αποστολή στρατευμάτων σε δύο αποσχισμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Η κίνηση ήρθε αφού ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν κυρώσεις στη Ρωσία νωρίτερα την Τρίτη και οι ΗΠΑ ακολούθησαν αργότερα μέσα στην ημέρα, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ανακοινώνει μια πρώτη δόση κυρώσεων κατά της χώρας, με στόχο τις ρωσικές τράπεζες, το δημόσιο χρέος της χώρας και τρία άτομα.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι προοπτικές για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve μετά τον Μάρτιο μπορεί να γίνουν λιγότερο σαφείς εάν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι εντάσεις Ουκρανίας-Ρωσίας αυξήθηκαν και η απόδοση του δείκτη αναφοράς του αμερικανικού 10ετούς έπεσε κάτω από το 2%, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή assets.

Επίσης, οι αναλυτές αξιολογούν τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που προήλθαν από τις Barclays, Wolters Kluwer, Rio Tinto, Uniper, Danone, Henkel και Aston Martin.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο 1,09% στις 460,08 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ ενισχύεται 1,21% στις 14.876,36 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,56% στις 6.892,21 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,63% στις 7.538,52 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται ανοδικά 1,19%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 1,25%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να ενισχύεται 1,14%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.