ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία

12:28 - 28 Φεβ 2022 | Χρηματιστήρια
Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στο άνοιγμα μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (28/2), καθώς οι παγκόσμιες αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν 5,6% μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ενώ αντίθετα ανοδικά κινούνται μετοχές που σχετίζονται με τον αμυντικό εξοπλισμό.

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, με αναφορές για συγκρούσεις και τους κατοίκους να έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε καταφύγια.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρώπη και Καναδάς συμφώνησαν το Σάββατο να αφαιρέσουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έκλεισαν επίσης τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής της χώρας του σε υψηλό συναγερμό την Κυριακή εν μέσω μιας αυξανόμενης παγκόσμιας αντίδρασης κατά της εισβολής. Εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφώνησαν να συναντηθούν στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας «χωρίς προϋποθέσεις».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 4% και το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περίπου 29% έναντι του δολαρίου το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι αγορές εκτιμούσαν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,57% στις 446,42 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ διολισθαίνει 2,48% στις 14.207,22 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακυλά 3,12% στις 6.540,57 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,55% στις 7.369,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται καθοδικά 2,86%, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει πτώση 1,44%, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 0,14%.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.