ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» η Wall Street- «Ασανσέρ» ο Nasdaq Κύριο

23:22 - 05 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Στο «κόκκινο» η Wall Street- «Ασανσέρ» ο Nasdaq
Ισχυρή πτώση διαδέχθηκε την ικανοποιητικότατη συνεδρίαση της Δευτέρας (4/4) στη Wall Street, η οποία χαρακτηρίζεται από νευρικότητα και έντονη μεταβλητότητα των δεικτών το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, οι τρεις βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου έκλεισαν κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Οι επενδυτές δείχνουν την ανησυχία τους για το νέο πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, αλλά και η Ευρώπη, το οποίο ενδέχεται να έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η παράλληλη ανοδική απόδοση των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί επιπλέον «βαρίδι», καθώς αποτελεί σημάδι για επερχόμενη ύφεση.

Παράλληλα, ο κλάδος της τεχνολογίας καταγράφει σκαμπανεβάσματα, καθώς χάθηκε μέσα σε μία ημέρα το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών ισχυρών κερδών. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,80% στις 34.641,18 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,19% στις 4.528 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε κατά 2,26% στις 14.204,17 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι δηλώσεις αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία έκανε λόγο για επιθετικότερη νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, η Λάελ Μπρέιναρντ δήλωσε σήμερα ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να συσφίγγει την πολιτική της μεθοδικά και θα αρχίσει να συρρικνώνει τον προϋπολογισμό της με ταχύ ρυθμό από τον Μάιο.

Η Deutsche Bank προέβλεψε ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι μπροστά. «Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα από την πρόσθετη σύσφιξη της Fed μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και τις αρχές του 2024», ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 89,2 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο, παραμένοντας κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Σε πτωτικό έδαφος βρέθηκαν σήμερα (5/4) οι τιμές του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να επηρεάζεται από το νέο γύρο κυρώσεων που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Μόσχας.

Στο νέο πακέτο που ετοιμάζει η Κομισιόν, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και το εμπάργκο στην εισαγωγή άνθρακα από τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 1,32 δολάρια ή 1,3% στα 101,96 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Ιουνίου υποχώρησε 89 cents ή 0,8% στα 106,64 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Πτωτικά και ο χρυσός

Ήπια πτώση σημείωσε η τιμή του χρυσού, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ενδεικτικά, η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ «σκαρφάλωσε» σήμερα στο 2,55% από 2,409% το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου έχασε 6,50 δολάρια ή 0,3% και έκλεισε στα 1.927,50 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα, το ασήμι Μαΐου έχασε 6 cents ή 0,2% στα 24,534 δολάρια ανά ουγγιά. Από την άλλη πλευρά, κέρδη σημείωσε ο χαλκός, με το συμβόλαιο Μαΐου να ενισχύεται 0,3% στα 4,795 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:43 - 05 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.