ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές- Αγωνία για πληθωρισμό, Γαλλία και Ουκρανία

11:12 - 11 Απρ 2022 | Χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές- Αγωνία για πληθωρισμό, Γαλλία και Ουκρανία
Πτωτικά κινούνται οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας (11/4), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού και τη νομισματική πολιτική κεντρικών τραπεζών.

Οι τεχνολογικές μετοχές υποχωρούν 2% και ηγούνται των απωλειών, καθώς οι περισσότεροι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Τράπεζες και ασφαλιστικές μετοχές καταγράφουν οριακά κέρδη.

Η Societe Generale ανέβηκε 4,4% αφού συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στη ρωσική Rosbank και στις ρωσικές ασφαλιστικές θυγατρικές του Ομίλου στην Interros Capital, παύοντας κάθε δραστηριότητα στη Ρωσία.

Αντίθετα, τα ελαστικά Nokian της Φινλανδίας υποχώρησαν περισσότερο από 10% μετά την ανακοίνωση ότι οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά του ρωσικού καουτσούκ θα επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγή.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Μάρτιο την Τρίτη και τον δείκτη τιμών παραγωγού την Τετάρτη για ενδείξεις σχετικά με το πόσο δραστικά θα πρέπει να ενεργήσει η Federal Reserve προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό. Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed πρόκειται να μιλήσουν τη Δευτέρα και θα μπορούσαν να επηρεάσουν περαιτέρω τη δυναμική της αγοράς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ήταν οι δύο που ξεπέρασαν τον πρώτο γύρο στις γαλλικές προεδρικές εκλογές και θα εισέλθουν σε έναν σκληρά αμφισβητούμενο δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.

Μια νίκη της Λεπέν θα ήταν ένα σοκ για τη Γαλλία και την Ευρώπη συνολικά, προσφέροντας πιθανότατα στις αγορές περαιτέρω λόγο ανησυχίας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, η οποία, με τη σειρά της, έχει διαταράξει τα αποθέματα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθούν στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη για να συζητήσουν την επόμενη κίνηση νομισματικής πολιτικής, αντιμέτωποι με το δύσκολο έργο να σταθμίσουν τις αυξανόμενες τιμές καταναλωτή έναντι της καθοδικής πίεσης στην οικονομική ανάπτυξη από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,48% στις 458,78 μονάδες.

Ο γερμανικός DAΧ υποχωρεί 0,58% στις 14.203,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,47% στις 6.579,58 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 πέφτει 0,32% στις 7.642,20 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινείται πτωτικά 0,04% στις 24.819 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,15% στις 8.593,25 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει πτώση 0,15% στις 6.097,08 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.