ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τεχνολογικές μετοχές στο χειρότερο σοκ από το 2001 Κύριο

15:08 - 22 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Οι τεχνολογικές μετοχές στο χειρότερο σοκ από το 2001
Οι μετοχές της τεχνολογίας βυθίζονται στο μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών τους από την πτώση της dot-com.

Οι τεχνολογικές εταιρείες δεν έχουν ξαναζήσει τέτοιες απώλειες από το 2001 και το σκάσιμο της φούσκας των dot-com.

Ο Nasdaq υποχώρησε 3,8% αυτή την εβδομάδα, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα. Είναι το μεγαλύτερο σερί απωλειών για τον τεχνολογικό δείκτη τα τελευταία 21 χρόνια.

Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα πανδημικά lockdown στην Κίνα συνθέτουν μια καταστροφική αγορά και διακόπτουν τα ιστορικά ράλι των τεχνολογικών μετοχών, που... κάλπαζαν τα τελευταία χρόνια.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σηματοδοτήσει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, οδηγώντας σε ανησυχία ότι το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου θα συνδυαστεί με την επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών για να εξαφανίσει τα περιθώρια κέρδους.

Ο Nasdaq έχει χάσει πάνω από 29% από την κορύφωσή του στις 19 Νοεμβρίου, κλείνοντας την Παρασκευή στις 11.354,62 μονάδες. Ο S&P 500 δεν τα πήγε τόσο άσχημα, αλλά και πάλι άγγιξε το έδαφος της bear market την Παρασκευή, που σημαίνει πτώση 20% από το υψηλό του.

Η Cisco ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων τεχνολογίας για την εβδομάδα, σημειώνοντας πτώση 13%, αφού ο γίγαντας των δικτύων υπολογιστών προέβλεψε μια απροσδόκητη πτώση εσόδων το τρέχον τρίμηνο.  

Η Dell υποχώρησε πάνω από 11% για την εβδομάδα. Η Shopify, η οποία πουλά λογισμικό για ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής, σημείωσε πτώση σχεδόν 10%. Η εταιρεία λογισμικού cloud Workday υποχώρησε περίπου 9% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από αναλυτές λόγω των φόβων για ύφεση. Ο προμηθευτής λογισμικού ασφαλείας Okta μειώθηκε κατά 14%.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ δέχτηκαν επίσης πλήγμα. Το Twitter, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla για 54,20 δολάρια ανά μετοχή, υποχώρησε 6% αυτή την εβδομάδα στα 38,29 δολάρια. Η Tesla υποχώρησε 14%.

Από τις Big Tech, η Apple σημείωσε πτώση 6,5%, σημειώνοντας οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης. Η Alphabet βυθίστηκε κατά 6%, ενώ η Amazon υποχώρησε κατά περίπου 5%.

Ο Nasdaq υποχωρεί τώρα κατά 20% για το τρίμηνο και βρίσκεται σε ρυθμό για τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του από την τέταρτη περίοδο του 2008.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.