ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο Μπάιντεν και κορονοϊός

10:22 - 24 Μαϊ 2022 | Χρηματιστήρια
Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο Μπάιντεν και κορονοϊός
Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τρίτης (24/5), με τους επενδυτές να σταθμίζουν μια πιθανή… απόψυξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, καθώς ο Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει περικοπές δασμών σε κινεζικά προϊόντα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την αποκάλυψη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της πρώτης του περιοδείας στην Ασία.

Καθώς οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται, ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι εξέταζε πώς αυτοί οι δασμοί συνέβαλαν στον πληθωρισμό. Οι συγκεκριμένοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και το Πεκίνο ανταπέδωσε με παρόμοια τιμωρητικά μέτρα, οδηγώντας και τις δύο πλευρές σε έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο.

«Οι αγορές φάνηκε να θεωρούν τα νέα ως ενδεικτικά μιας πιθανής… απόψυξης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται μειώσεις δασμών», έγραψε ο Τέιλορ Νάτζεντ οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας. «Ενώ η περικοπή των δασμών θα βοηθούσε στην άμβλυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, στο παρασκήνιο οι αναφορές δείχνουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανησυχούν μήπως φανούν ήπιοι απέναντι στην Κίνα ενόψει των εκλογών του Κογκρέσου του Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Σε άλλες εμπορικές ειδήσεις, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού με Ασιάτες εταίρους, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα. Η ομάδα θέλει να θέσει διεθνείς κανόνες για την ψηφιακή οικονομία, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και τους κανονισμούς που ισχύουν για τους εργαζόμενους.

Την ίδια ώρα, η Κίνα συνεχίζει να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, με τα αυστηρά μέτρα να πλήττουν τις προοπτικές ανάπτυξης.

Στα μάκρο, η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας τον Μάιο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, καθώς τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού προκάλεσαν επιβράδυνση της παραγωγής.

Στα εταιρικά νέα, η Toyota Motor ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα μειώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 100.000 σε 850.000 τον Ιούνιο, λόγω της έλλειψης ημιαγωγών. Οι μετοχές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν 0,19%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,94%, κλείνοντας στις 26.748,14 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 1,99% στις 20.055 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite διολίσθησε 2,41% στις 3.070,93 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά πτωτικά 3,20% στις 11.080,53 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε πτώση 1,19% και έκλεισε στις 15.963,63 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,57% στις 2.605,87 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.128,80 μονάδες, χάνοντας 0,28%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.