ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές-Επιτόκια και εταιρικά κέρδη στο επίκεντρο

10:56 - 22 Ιουλ 2022 | Χρηματιστήρια
Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές-Επιτόκια και εταιρικά κέρδη στο επίκεντρο
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (22/7), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη και προσπαθούν να αξιολογήσουν την τροχιά της νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, την πρώτη της εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών υποχώρησαν στις αρχές της προκαταρκτικής διαπραγμάτευσης καθώς οι αγορές αντέδρασαν σε μια νέα παρτίδα εταιρικών κερδών και απογοητευτικά αποτελέσματα από το Snap, το οποίο οδήγησε τις μετοχές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πέσουν κατακόρυφα, πιέζοντας τον τεχνολογικό Nasdaq.

Στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη των Βρετανών καταναλωτών παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνέχισαν να επιβαρύνουν το ηθικό, σύμφωνα με μηνιαίο δείκτη της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK. Ο δείκτης διατηρήθηκε στο -41 τον Ιούλιο, ταιριάζοντας με το χαμηλό 48 ετών του Ιουνίου και παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί πριν από την ύφεση.

Οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία την Παρασκευή, ενώ η μηνιαία πτώση 0,5% του Μαΐου αναθεωρήθηκε από 0,5% σε 0,8%.

Το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, καθυστερώντας την πρόοδο στο έλλειμμα του προϋπολογισμού του δημόσιου τομέα. Το Υπουργείο βλέπει τώρα την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνεται από 2,5% το 2022 σε 1,4% το 2023.

Η πολιτική αβεβαιότητα της Ιταλίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,04% στις 424,24 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,26% στις 13.213,67 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά 0,15% στις 6.194,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,07%  στις 7.277,15 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,18% στις 21.161 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει άνοδο 0,22% στις 8.034,37 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει άνοδο 0,30% στις 5.902,10 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.