ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κοκκίνισε» η Wall Street: Προκαταβολικές ρευστοποιήσεις ελέω Fed Κύριο

23:35 - 26 Ιουλ 2022 | Χρηματιστήρια
«Κοκκίνισε» η Wall Street: Προκαταβολικές ρευστοποιήσεις ελέω Fed
Με ισχυρές απώλειες και κοντά στα χαμηλά ημέρας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (26/7) για τη Wall Street, μία ημέρα πριν ανακοινώσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) τη νέα αύξηση των επιτοκίων της. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, αλλά και της Walmart.

Πιο αναλυτικά, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,71% στις 31.761,54 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,17% στις 3.920,38 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,87% στις 11.562,58 μονάδες.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα πρόκειται να προχωρήσει στην τέταρτη κατά σειρά αύξηση των βασικών της επιτοκίων από την έναρξη του 2022.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός κολοσσός του λιανεμπορίου Walmart κατέγραψε «βουτιά» κοντά στο 8% καθώς ανακοίνωσε την περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη τριμήμου, επικαλούμενη τον υψηλό και αυξανόμενο πληθωρισμό στα τρόφιμα. Η προειδοποίηση της Walmart οδήγησε σε μεγάλες απώλειες και άλλους μεγάλους του κλάδου, όπως την Target και την Amazon που έκλεισαν στο -3,6% και -5,3% αντίστοιχα. Επιπλέον, πτώση στο 14% κατέγραψε η μετοχή της Shopify μετά από δημοσίευμα για το ότι η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου σκοπεύει να απολύσει το 10% των υπαλλήλων της, επικαλούμενη την υποχώρηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις μετά την τεράστια ώθηση που είχαν λάβει από την πανδημία.

Οι ειδήσεις αυτές πυροδότησαν, παράλληλα, τις ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες.  Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Conference Board διαμορφώθηκε στις 95,7 μονάδες τον Ιούνιο έναντι 98,4 μονάδων στην αναθεωρημένη μέτρηση του Μαΐου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 97 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε πτωτική τροχιά και οι μετοχές των Big Tech, καθώς μετά το κλείσιμο της Wall Street αναμένονται τα αποτελέσματα για τις Meta και Microsoft. Ακoλουθούν οι Alphabet, Apple, Amazon και Intel.

Περαιτέρω πιέσεις άσκησαν οι νέες επί τα χείρω προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία. Το Ταμείο υποβάθμισε εκ νέου τις προβλέψεις του, τονίζοντας μάλιστα πως οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές μοιάζουν «ζοφερές και περισσότερο αβέβαιες».

Απώλειες για το πετρέλαιο

«Φρένο» στην ανοδική πορεία του πετρελαίου έβαλε σήμερα η αύξηση των ποσοτήτων «μαύρου χρυσού» που έριξαν οι ΗΠΑ στην αγορά.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην πώληση επιπλέον 20 εκατ. βαρελιών αργού πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του σχεδίου για τον μετριασμό της ανόδου των τιμών του «μαύρου χρυσού» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης, η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας του αργού γύρισε σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε κάτω από τα 95 δολάρια το βαρέλι με πτώση πάνω από 1%. Σύμφωνα με το Reuters, μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει 125 εκατ. βαρέλια, με σχεδόν 70 από αυτά να έχουν ήδη παραδοθεί στους αγοραστές.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε αυτόν το μήνα ότι η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 11,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2022 και θα φθάσει περίπου στα 12,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023 από τα 11,2 εκατ. το 2021. 

Με αυτά τα δεδομένα, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το αργό τύπου WTI υποχώρησε κατά 1,8% στα 94,98 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, το συμβόλαιο Αυγούστου του φυσικού αερίου κέρδισε σχεδόν 3,1% στα 8,993 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες στη Νέα Υόρκη. Το συμβόλαιο άγγιξε νωρίτερα τα 9,752 δολάρια, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Δεύτερη ημέρα πτώσης για τον χρυσό

Ήπια πτώση κατέγραψε την Τρίτη η τιμή του χρυσού, ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων από την Fed για τα επιτόκια. Οι αγορές εκτιμούν πως η αύξηση της Fed θα είναι μεταξύ του 0,75% και το 1%.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έχασε σχεδόν 0,1% στα 1.717,70 δολάρια ανά ουγγιά μετά την πτώση της Δευτέρας κατά 0,5%. Αντίθετα, το ασήμι Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,1% στα 18,535 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,9% στα 3,3845 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:47 - 26 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.