ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο Κύριο

23:33 - 29 Αυγ 2022 | Χρηματιστήρια
Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Σε υψηλό μήνα το πετρέλαιο
Οι πωλητές συνεχίζουν να κατέχουν τα ηνία στην αμερικανική αγορά χρήματος για δεύτερη διαδοχική ημέρα, με τις δηλώσεις… πόνου του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ να βρίσκονται ακόμη στο επίκεντρο.

Στην πρόσφατη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής της Fed θα προκαλέσουν «ορισμένο πόνο» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προαναγγέλλοντας μια αισθητή επιβράδυνση της ανάπτυξης. Επιπλέον, επανέλαβε τη δέσμευση της τράπεζας για νέες αυξήσεις επιτοκίων, με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (29/8) ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% στις 32.098,99 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,65% στις 4.031,25 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 1,02% στις 12.017,67 μονάδες.

Μεταξύ άλλων, ενισχύονται και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, η απόδοση του βραχυπρόθεσμου 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε περίπου 2 μονάδες βάσης στο 3,415%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

«Άλμα» 4% για το πετρέλαιο

Σημαντική άνοδο σε υψηλό ενός μήνα κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου καθώς η ανησυχία για το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη εν μέσω πολιτικών αναταραχών στη χώρα αναμφισβήτητα θα θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή.

Παράλληλα επενδυτές και αναλυτές προσδοκούν ότι ο ΟΠΕΚ θα μειώσει την παραγωγή για να στηρίξει τις τιμές. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ευθυγραμμίζονται με την Σαουδική Αραβία για την πολιτική παραγωγής, δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος την Παρασκευή, ενώ το υπουργείο πετρελαίου του Ομάν δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ+ για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς.

Με βάση τα παραπάνω, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Οκτωβρίου πρόσθεσε 4,2% και έκλεισε στα 97,01 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο κλείσιμο από τις 29 Ιουλίου. 

Αντίστοιχα, το Brent Οκτωβρίου σκαρφάλωσε 4,1% στα 105,09 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου ενισχύθηκε κατά 4% στα 102,93 δολάρια το βαρέλι.

Ήπια πτώση για τον χρυσό - Σε χαμηλό μήνα το ασήμι

Κλείσιμο με μικρές απώλειες για τον χρυσό, με την άνοδο των αμερικανικών ομολόγων να ασκεί πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο. Ωστόσο, η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου βοήθησε ώστε η πτώση στην τιμή του χρυσού να είναι περιορισμένη.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,01% και έκλεισε στα 1.749,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Το συμβόλαιο του αργύρου παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 0,8% στα 18,67 δολάρια ανά ουγγιά, που αποτελεί τη χαμηλότερη τιμή από τις 27 Ιουλίου, ενώ πτωτικά κινήθηκε και ο χαλκός, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να υποχωρεί 2,3% στα 3,6105 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:50 - 29 Αυγ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.