ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» επιτόκια και μάκρο

10:18 - 15 Σεπ 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» επιτόκια και μάκρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης (15/9), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και την απειλή της οικονομικής ύφεσης.

Η μεικτή εικόνα έρχεται μια μέρα μετά τη μεγαλύτερη διολίσθησή τους σε τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ κατά 100 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

Το ιαπωνικό γεν άρχισε επίσης να υποχωρεί ξανά, παίρνοντας μόνο μια περιορισμένη ώθηση από τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα για πιθανή παρέμβαση στην αγορά από τις ιαπωνικές αρχές.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επανεξετάζει την πολιτική της όσον αφορά τα επιτόκια, με το ιαπωνικό γιεν να διαπραγματεύεται τελευταία στα 143 έναντι του δολαρίου. Η Ιαπωνία δεν έχει παρέμβει στις αγορές συναλλάγματος από το 2011.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η Ιαπωνία είχε σημειώσει εμπορικό έλλειμμα- ρεκόρ τον Αύγουστο, που επιδεινώθηκε από την υποχώρηση του γιεν.

Τα ομόλογα κινήθηκαν ήπια στις συναλλαγές του Τόκιο την Πέμπτη, αλλά η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ είναι βαθιά ανεστραμμένη, κάτι που θεωρείται συχνά ένα σημάδι επικείμενης ύφεσης, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων φέτος και το επόμενο έτος θα επηρεάσουν λίγο τη μελλοντική ανάπτυξη.

Οι αναλυτές θεωρούν πλέον ότι οι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων σήμερα αυξάνουν και τις πιθανότητες για βαθύτερη ύφεση.

Στην Κίνα, ήρθαν ευχάριστα νέα για τον τομέα των ακινήτων, καθώς επίκειται κρατική στήριξη.

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας διατήρησε το ετήσιο επιτόκιο μεσοπρόθεσμης δανειοδοτικής διευκόλυνσης (MLF) στο 2,75%. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,21%, κλείνοντας στις 27.875,91 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 18.911,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 1,16% στις 3.199,92 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά πτωτικά 2,02% στις 11.537,24 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted σημείωσε άνοδο 0,08% και έκλεισε στις 14.670,04 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,40% στις 2.401,83 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.842,90 μονάδες, κερδίζοντας 0,21%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.