ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τρομάζουν επιτόκια και… Πούτιν

11:06 - 21 Σεπ 2022 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Τρομάζουν επιτόκια και… Πούτιν
Διαφορετικές τάσεις καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης (21/9), καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για άλλη μια επιθετική κίνηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια, αλλά και μετά τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία.

Οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούν 1,4%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφουν αύξηση 2%.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την τρίτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της την Τετάρτη.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο και τα επιθετικά σχόλια για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τους ηγέτες της Fed έχουν επηρεάσει τις μετοχές, οι οποίες θα δεχθούν πιθανότατα και περισσότερες πιέσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να καταπολεμά τον πληθωρισμό.

Στο στρατόπεδο των μεμονωμένων μετοχών, οι μετοχές της φινλανδικής Fortum ανεβαίνουν περισσότερο από 13% και ηγούνται των κερδών του Stoxx 600, αφού η εταιρεία συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιο 56% της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper στη γερμανική κυβέρνηση για την κρατικοποίησή της.

Αντίθετα, οι μετοχές της Uniper σημειώνουν βουτιά άνω του 18% στις αρχές της διαπραγμάτευσης στη Φρανκφούρτη.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε την Τετάρτη μερική επιστράτευση στη Ρωσία, καθώς η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Σε μια σπάνια προηχογραφημένη τηλεοπτική ανακοίνωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Δύση «θέλει να καταστρέψει τη χώρα μας» και ισχυρίστηκε ότι η Δύση προσπάθησε «να μετατρέψει τον λαό της Ουκρανίας σε τροφή για κανόνια».

Ο Πούτιν είπε ότι οι «εκδηλώσεις κινητοποίησης» θα ξεκινήσουν την Τετάρτη χωρίς να δώσει πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, εκτός από το ότι είχε διατάξει αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της παραγωγής όπλων της Ρωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τετάρτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,09% στις 403,80 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,49% στις 12.610,34 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,38% στις 5.957,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,51% στις 7.228,80 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,44% στις 21.867 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 χάνει 0,05% στις 7.869,56 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να σημειώνει κέρδη 0,63% στις 5.808,92 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.