ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεύτερη διαδοχική άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

23:30 - 24 Οκτ 2022 | Χρηματιστήρια
Δεύτερη διαδοχική άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τη Fed
Στο ρυθμό των ισχυρών κερδών, που οδήγησαν στην καλύτερη εβδομάδα από τον περασμένο Ιούνιο, συνέχισε σήμερα (24/10) η Wall Street, κλείνοντας σε ανοδικό έδαφος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

«Καύσιμο» για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αποτέλεσαν τα σημάδια «χαλάρωσης» της επιθετικής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve). Το έναυσμα έδωσε ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Fed θα εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει με μικρότερες αυξήσεις των επιτοκίων της μετά από άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες στις αρχές Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,34% στις 31.499,62 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,24% στις 3.799,24 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 0,86% στις 10.952,61 μονάδες.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου παρέμεινα σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 4,24%. Η απόδοση του 2ετούς τίτλου κινήθηκε στο επίπεδο του 4,5%.

Στα μάκρο της ημέρας, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε κατά 2,2 μονάδες στις 47,3. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2020. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν με αμείωτο ενδιαφέρον τα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών, όπως Apple, Alphabet και Microsoft που ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου εντός της εβδομάδας.  

Απώλειες για το πετρέλαιο - «Βουτιά» για το φυσικό αέριο

Με ήπια πτώση έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αποδυνάμωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των ΗΠΑ αμβλύνει τις προσδοκίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες με τη σειρά τους πιέζουν τον «μαύρο χρυσό».

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 47 cents ή σχεδόν 0,6% και έκλεισε στα 84,58 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent του ίδιου μήνα υποχώρησε 24 cents ή 0,3% στα 93,26 δολάρια το βαρέλι.

Παράλληλα, με μια νέα εντυπωσιακή «βουτιά», που ξεπερνά το 17%, η τιμή του φυσικού αερίου για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, υποχωρεί στα 94 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή είναι περίπου 70% χαμηλότερη από την κορυφή του Αυγούστου και έχει να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα από τις 14 Ιουνίου.

Ήπια πτώση για τον χρυσό

Μικρές απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα η τιμή του χρυσού, με τους επενδυτές να έχουν ήδη στραμμένη την προσοχή τους στη Fed η οποία αναμένεται εκτός απροόπτου να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης το Νοέμβριο, αλλά τώρα μειώνουν τα στοιχήματα για παρόμοια αύξηση τον Δεκέμβριο μετά από αναφορές σε δημοσίευμα της WSJ ότι οι αξιωματούχοι της Fed πιθανότατα θα συζητήσουν το μέγεθος των μελλοντικών αυξήσεων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια υποχώρηση στις 50 μ.β. από την μεθεπόμενη συνεδρίαση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 2,20 δολάρια ή 0,1% και έκλεισε στα 1.654,10 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργύρου Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 12 σεντς ή σχεδόν 0,7% για να διαμορφωθούν στα 19,189 δολάρια η ουγγιά, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χαλκού για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν 4 σεντς, ή 1,3%, στα 3,4305 δολάρια ανά λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:43 - 24 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.