ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τρένο» η Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

23:30 - 25 Οκτ 2022 | Χρηματιστήρια
«Τρένο» η Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση
Οι «ταύροι» επικράτησαν ξανά στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το οποίο κατέγραψε ισχυρή άνοδο για τρίτη σερί μέρα. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων και τα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου λειτούργησαν ως θετικοί καταλύτες για την χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (25/10) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,07% στις 31.836,74 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,62% στις 3.858,95 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 2,25% στις 11.199,12 μονάδες.

Η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων συνέβαλε στο κερδοφόρο σερί της Wall Street. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε κατά περίπου 15 μονάδες βάσης στο 4,087%. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχώρησε περίπου 3 μονάδες βάσης στο 4,473%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Η Meta Platforms θα προβεί σε ανακοινώσεις την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη αναμένονται τα αποτελέσματα των Amazon και Apple την Πέμπτη.

Σε επόμενη φάση, η προσοχή των traders στρέφεται στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία είναι προγραμματισμένη για τη 1 και 2 Νοεμβρίου, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μια νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης τιμών S&P CoreLogic Case-Shiller 20-City House έδειξε ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,3% στις 20 βασικές πόλεις που μελετήθηκαν από μήνα σε μήνα τον Αύγουστο, αλλά εξακολουθούν να είναι 13,1% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board υποχώρησε σε χαμηλό τριών μηνών τον Οκτώβριο, στο 102,5 από 107,8 τον Σεπτέμβριο, χάνοντας την εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 105,9.

Η μειωμένη προσφορά ενισχύει το πετρέλαιο

Προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας για την προσφορά του πετρελαίου, με τις τιμές του να παίρνουν την «ανηφόρα» μετά από αυτή την εξέλιξη.

«Είναι καθήκον μου να καταστήσω σαφές ότι η απώλεια αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι επώδυνη τους επόμενους μήνες» είπε συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στη διάσκεψη Future Initiative Investment (FII) στο Ριάντ.

Παράλληλα, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε κατά τις απογευματινές συναλλαγές, καθιστώντας το πετρέλαιο σε δολάρια λιγότερο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 74 cents ή 0,9% και έκλεισε στα 85,32 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 26 cents ή 0,3% στα 93,52 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, ενώ το Brent Ιανουαρίου -το πιο ενεργό συμβόλαιο- πρόσθεσε 53 cents ή 0,6% και έκλεισε στα 91,74 δολάρια το βαρέλι.

Τα futures του φυσικού αερίου κατέγραψαν ισχυρά κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, μετά την «κατρακύλα» της προηγούμενης εβδομάδας κατά 23%. Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου Νοεμβρίου κέρδισε σήμερα 41 cents ή 8% και έκλεισε στα 5,613 δολάρια ανά ένα εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Κέρδη για τον χρυσό

Ήπια άνοδος κατέγραψε την Τρίτη ο χρυσός, ο οποίος έλαβε ώθηση από την εξασθένιση  του δολαρίου, αλλά και την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων.

«Βλέπουμε κάποια αδυναμία στο δολάριο και κάποια ανοδική πορεία σε ορισμένα από τα άλλα νομίσματα έναντι του δολαρίου, και αυτό ωθεί τον χρυσό προς τα πάνω» δήλωσε ο Bob Haberkorn, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην RJO Futures.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ κέρδισαν 0,5% στα 1.662,80 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το ασήμι σημείωσε κέρδη 0,4% στα 19,34 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα υποχώρησε 0,7% στα 918,35 δολάρια και το παλλάδιο υποχώρησε 2,1% στα 1.927,25 δολάρια η ουγγιά.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:41 - 25 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.