ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο του 2020 Κύριο

00:23 - 11 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο του 2020
Την καλύτερη ημερήσια επίδοση εδώ και δυόμιση χρόνια κατέγραψε σήμερα (10/11) η Wall Street, με τους επενδυτές να κάνουν κάτι παραπάνω από εμφανή τον ενθουσιασμό τους για τα θετικά στοιχεία επί του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος δείκτης καταναλωτή ανήλθε τον Οκτώβριο στο 7,7% σε επίπεδο χαμηλότερο από το 7,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 8,2%. Έτσι, ενισχύονται οι ελπίδες των επενδυτών ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο peak του και θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί περισσότερο. Κάτι που αναμενόμενα θα φέρει μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve και από τις κεντρικές τράπεζες γενικότερα.

Στο πεδίο των συναλλαγών της Πέμπτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 3,7% στις 33.715,37 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 5,43% στις 3.952,25 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε «άλμα» 7,35% στις 11.114,15 μονάδες. Πρόκειται για την καλύτερη συνεδρίαση του S&P 500 και του Nasdaq από τον Απρίλιο του 2020 και για τον Dow Jones από τον Μάιο του ίδιου έτους.

Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, με το 10ετές κρατικό των ΗΠΑ να χάνει περισσότερες από 18 μονάδες βάσης στο 3,946% ενώ και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε περισσότερο από 23 μονάδες βάσης στο 4,395%. Ενδοσυνεδριακά, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2009, υποχωρώντας στο 3,824%.

Σε άλλα μάκρο, ήπια άνοδο εμφάνισαν οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Νοεμβρίου υποβλήθηκαν 225.000 νέα αιτήματα για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός αυξημένος από τα 217.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί αλλά και έναντι τις εκτίμησης για 220.000.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε το πετρέλαιο

Με κέρδη έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές του πετρελαίου, βάζοντας τέλος στο τριήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε. Σημαντική ήταν η συμβολή των ικανοποιητικών στοιχείων για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ωστόσο οι ανησυχίες για τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κίνα λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων συντέλεσαν στο να περιοριστούν τα κέρδη.

«Οι τιμές του πετρελαίου απεγκλωβίστηκαν από την αρνητική τάση της Κίνας μετά την πτώση του πληθωρισμού» δήλωσε στο MarketWatch ο Phil Flynn, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην The Price Futures Group. Όπως εξηγεί, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης υποχώρηση του κόστους ζωής, ορισμένοι από τους «αντίθετους ανέμους για το πετρέλαιο, όπως ο ισχυρό δολάριο και ο φόβος των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed, έχουν αμβλυνθεί».

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το αμερικανικό αργό, τύπου West Texas Intermediate, ενισχύθηκε κατά 64 σεντς ή σχεδόν 0,8% και έκλεισε στα 86,47 δολάρια το βαρέλι, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη. Αντίστοιχα, το πετρέλαιο τύπου Brent -συμβόλαιο Ιανουαρίου- κέρδισε 1,02 δολάρια ή 1,1% κλείνοντας την ημέρα στα 93,67 δολάρια το βαρέλι.

Σε υψηλό άνω των δύο μηνών ο χρυσός

Με «καύσιμο» την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η τιμή του χρυσού έκλεισε σήμερα σε ισχυρά ανοδικό έδαφος. Το πολύτιμο μέταλλο επωφελείται από αυτή την εξέλιξη, καθώς αποδυναμώθηκε το δολάριο, αποκλιμακώθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι ελπίδες των επενδυτών για πιο ήπιες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

«Ο χρυσός ξεσπά και θα μπορούσε να έχει μια σταθερή πορεία προς το επίπεδο των 1.800 δολαρίων, εάν η αδυναμία του δολαρίου παραμείνει» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό σημείωσε κέρδη 40 δολαρίων ή 2,3%, τερματίζοντας την ημέρα στα 1.753,70 δολάρια η ουγγιά. Το σημερινό κλείσιμο είναι το υψηλότερο για το πλέον ενεργό συμβόλαιο του κίτρινου μετάλλου μετά τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Παράλληλα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 38 σεντς ή 1,8% στα 21,702 δολάρια η ουγγιά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουνίου. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χαλκό έκλεισε με κέρδη 6 σεντς ή 1,6% στα 3,758 δολάρια η λίβρα κι αυτό στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:35 - 11 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.