ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Τεχνολογική «βουτιά» με πρόσθετες πιέσεις από τη Fed

00:26 - 22 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Τεχνολογική «βουτιά» με πρόσθετες πιέσεις από τη Fed
Στο «κόκκινο» ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να υποχωρούν και με τον τεχνολογικό κλάδο να καταγράφει τις ισχυρότερες απώλειες.

Πιο αναλυτικά, στη συνεδρίαση της Δευτέρας (21/11) ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 33.700,28 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,39% στις 3.949,93 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,09% στις 11.024,51 μονάδες. Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την ερχόμενη Πέμπτη (24/11) λόγω της αργίας για την ημέρα των Ευχαριστιών.

Η επικεφαλής της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντέιλι δήλωσε σήμερα ότι το βασικό επιτόκιο της Fed βρίσκεται επί του παρόντος σε «μετρίως περιοριστικό» έδαφος και «πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά» για να βρεθεί η νομισματική πολιτική στο σωστό μέρος που θα μειώσει τον πληθωρισμό. Η ίδια σημείωσε ότι ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι πιθανώς μεγαλύτερος από το πραγματικό τους ύψος. Οι παραπάνω δηλώσεις έφεραν πρόσθετη ανησυχία στην επενδυτική «σκακιέρα».

Παράλληλα, η επαναφορά των περιορισμών στην Κίνα για την ανάσχεση της Covid-19 αποτέλεσε «βαρίδι» για την αγορά, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη όδευε για μια λιγότερη αυστηρή πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε πτωτική τροχιά το πετρέλαιο και ο χρυσός

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου του OPEC συζητούν μία νέα αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Μια αύξηση έως και 500.000 βαρελιών την ημέρα είναι τώρα υπό συζήτηση ενόψει της συνεδρίασης του OPEC+ στις 4 Δεκεμβρίου, ανέφερε το ρεπορτάζ. Ο Οργανισμός είχε αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά φαίνεται να το ξανασκέφτεται και από τη στιγμή που από τις 5 Δεκεμβρίου τίθενται σε ισχύ οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, σημειώνει η WSJ. Το δημοσίευμα διέψευσε κατηγορηματικά λίγο αργότερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, επισημαίνοντας ότι ο OPEC και οι σύμμαχοί του δεν συζητούν επικείμενες αποφάσεις ενόψει των συνεδριάσεων του Οργανισμού.

Στο πεδίο των συναλλαγών, το συμβόλαιο του Ιανουαρίου του αργού υποχώρησε 7 cents ή λιγότερο από 0,1% στα 80,04 δολάρια το βαρέλι. Το Brent του ίδιου μήνα έχασε 17 cents και έκλεισε στα 87,45 δολάρια το βαρέλι.

Πτωτικά κινήθηκε και η τιμή του χρυσού λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων που ανακοίνωσε η Κίνα, καθώς σημειώθηκε νέα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, η χώρα ανέφερε τον πρώτο της θάνατο εδώ και σχεδόν έξι μήνες.

Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έχασε 14,80 δολάρια ή 0,8% και έκλεισε στα 1.739,60 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το ασήμι υποχώρησε 12 cents ή 0,6% στα 20,87 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός του ίδιου μήνα σημείωσε πτώση 6 cents ή 1,7% στα 3,57 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:43 - 22 Νοε 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.