ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μετοχών το 2022 Κύριο

13:31 - 29 Δεκ 2022 | Χρηματιστήρια
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των μετοχών το 2022
Πόλεμος, πληθωριστικές πιέσεις και επιτόκια στα ύψη, ήταν κάποια από τα χαρακτηριστικά του 2022, μια χρονιά που οι επενδυτές και οι αγορές θα προτιμούσαν να ξεχάσουν.

Ωστόσο, παρά τις μεγάλες αναταραχές που επικράτησαν το 2022, κάποιες συνθήκες αποδείχθηκαν ευεργετικές για συγκεκριμένες μετοχές.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2022 υπήρχαν νικητές και χαμένοι, ορισμένοι από τους οποίους είναι οι εξής:

Οι κερδισμένοι

Μια καλή χρονιά για την αμυντική βιομηχανία

Τα κράτη στην Ευρώπη, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, έσπευσαν να αυξήσουν τους αμυντικούς τους εξοπλισμούς. Το αποτέλεσμα ήταν η γερμανική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Rheinmetall AG να καταγράψει άνοδο 130% και να αναδειχθεί ως η ευρωπαϊκή μετοχή με τις καλύτερες επιδόσεις.

Άλλες ευρωπαϊκές μετοχές του κλάδου όπως η Thales, Dassault Aviation και SAAB κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 60% με 80%.

Οι πετρελαϊκές μετοχές στην κορυφή

Η «έκρηξη» των κλάδων της «παλιάς οικονομίας». όπως το πετρέλαιο και οι εξορυκτικές οδηγήσαν τον υποκλάδο της ενέργειας του Stoxx 600 στο να καταγράψει την καλύτερη επίδοση της χρονιάς με άνοδο 30%.

 Η ενεργειακή κρίση, που προκλήθηκε από την πτώση της ρωσικής προσφοράς, οδήγησε σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. Οι αναλυτές αναμένουν αποδόσεις της τάξης του 20% το 2023 για τα μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Shell και η BP, αν και στη πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσουν.

Ο τραπεζικός κλάδος

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κέρδισαν 19% μόνο το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραφαν μέχρι τότε. Τα ισχυρά αποτελέσματα βοήθησαν τις τράπεζες στο να δημιουργήσουν κεφάλαια τα οποία μπορούν να επιστρέψουν στους επενδυτές.

Το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και το 2023. Οι μισοί Ευρωπαίοι διαχειριστές κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα της Bank of America το Νοέμβριο δήλωσαν ότι βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές ως «επενδυτικό παράδεισο».

Οι φαρμακευτικές 

Ισχυρές αποδόσεις κατέγραψαν και οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, η AstraZeneca Plc, με το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο αντικαρκινικών φαρμάκων της, κέρδισε πάνω από 30% για το έτος, ενώ η Novo Nordisk A/S της Δανίας αυξήθηκε 25%, καθώς η ζήτηση για το φάρμακο παχυσαρκίας Wegovy ξεπέρασε την προσφορά.

Η πορεία της Big Pharma μπορεί να συνεχιστεί το 2023, με τους αναλυτές της Oddo BHF να επισημαίνουν την «άφθονη» ροή κλινικών ειδήσεων του 2023, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυαναμενόμενης θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα από την AstraZeneca.

Οι χαμένοι 

Ο κλάδος του Real Estate

Ο κλάδος του real estate κατέγραψε αυτή τη χρονιά την πιο απότομη πτώση του από το 2008. Καθώς οι αξίες των ακινήτων υποχωρούν και τα κόστη χρηματοδότησης αυξάνονται λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα χειρότερα μπορεί να βρίσκονται μπροστά για μια αγορά που έχει φουσκώσει τα τελευταία χρόνια λόγω του φθηνού δανεισμού.

Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, ή SBB, παρουσίασε την χειρότερη επίδοση του υποδείκτη ακινήτων, καταγράφοντας απώλειες άνω του 70%.

Τα προβλήματα της Credit Suisse

Μετά από μια σειρά σκανδάλων, η Credit Suisse είχε μια ακόμη δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από την απώλεια πελατών και πτώση της μετοχής της. Η τράπεζα έχασε περίπου το ένα πέμπτο της κεφαλαιοποίησής της μέσα σε μια ημέρα, αφού ανακοίνωσε ζημιές της τάξης των 4 δισ. δολαρίων.

Το λιανεμπόριο

Ο κλάδος του λιανεμπορίου του Stoxx 600 είχε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της χρονιάς, με μια πτώση της τάξης του 30% καθώς η ακρίβεια οδηγεί τους καταναλωτές στο να μειώνουν τις δαπάνες τους.

Τα σούπερ μάρκετ και οι αλυσίδες τροφίμων έδειξαν ιδιαίτερες αντοχές καθώς οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στα βασικά είδη. Όμως, οι εταιρείες ρούχων, ειδικά στη Βρετανία δέχθηκαν ισχυρότερο πλήγμα με τη Mark & Spencer και τη JD Sports Fashion να καταγράφουν απώλειες άνω του 40%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.