ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το… δεξί στο 2023 η Wall Street-Κέρδη στο άνοιγμα

18:03 - 03 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Με το… δεξί στο 2023 η Wall Street-Κέρδη στο άνοιγμα
Θετικό κλίμα επικρατεί στην πρώτη συνεδρίαση της Wall Street για το 2023, καθώς οι βασικοί δείκτες στο άνοιγμα της Τρίτης (3/1) καταγράφουν κέρδη, έστω και μικρά.

Ο Dow Jones ανεβαίνει 0,12% στις 33.187,01 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,34% και ο Nasdaq κερδίζει 0,16% στις 10.485,51 μονάδες.

Οι μετοχές της Tesla υποχωρούν 6,6% μετά τις απογοητευτικές παραδόσεις του τέταρτου τριμήνου.

Οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει το 2023 και να ανεβάζει τις μετοχές καθώς τα ζητήματα που επιβάρυναν τις αγορές το 2022 υποχωρούν. Ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την εξομάλυνση του υψηλού πληθωρισμού θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία της χώρας σε ύφεση, ενδέχεται επίσης να οδηγήσουν σε παύση των αυξήσεων επιτοκίων ή περιστροφή των επιτοκίων στο δεύτερο μέρος του έτους, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει τις μετοχές.

Η ιστορία δείχνει επίσης ότι η Wall Street τείνει να ανακάμπτει έπειτα από πτωτικές χρονιές. Ο S&P 500, μάλιστα, καταγράφει, κατά μέσο όρο, ανάκαμψη 15% το επόμενο έτος έπειτα από μια χρονιά όπου έχασε περισσότερο από 1%.

Οι κύριοι μέσοι όροι έκλεισαν το 2022 με τις χειρότερες ετήσιες απώλειές τους από το 2008, σπάζοντας ένα σερί τριών ετών. Ο Dow Jones έκλεισε το έτος με πτώση περίπου 8,8% και 10,3% από το υψηλό του 52 εβδομάδων. Ο S&P 500 έχασε 19,4% σε ετήσια βάση και βρίσκεται πάνω από 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του. Ο βαρύς για την τεχνολογία Nasdaq υποχώρησε 33,1% πέρυσι.

Οι επενδυτές περιμένουν μια δέσμη δεδομένων την πρώτη εμπορική εβδομάδα του έτους που θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της οικονομίας. Πρώτα αναμένεται η S&P Global για τον PMI παραγωγής και τις κατασκευαστικές δαπάνες, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στην ημέρα, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών (JOLTS), καθώς και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed που πρόκειται να δημοσιευτούν το απόγευμα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου της Παρασκευής, η τελική έκθεση απασχόλησης που θα πρέπει να εξετάσει η Fed πριν από την επόμενη συνεδρίασή της την 1η Φεβρουαρίου. Υπάρχουν επίσης αρκετές ομιλίες αξιωματούχων της Fed που έχουν προγραμματιστεί την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.