ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στην Ασία με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό

11:02 - 11 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στην Ασία με το βλέμμα στον αμερικανικό πληθωρισμό
Υψηλό έξι μηνών άγγιξαν την Τετάρτη (11/1) οι ασιατικές μετοχές, με τους περισσότερους από τους κυριότερους δείκτες να κλείνουν με κέρδη τη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ για ενδείξεις σχετικά με την πολιτική επιτοκίων της Federal Reserve.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο έως και 0,82% φθάνοντας στο υψηλό εξαμήνου στις 538,56 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του την Τρίτη, απέφυγε να σχολιάσει την πολιτική επιτοκίων, αλλά είπε ότι η ανεξαρτησία της Fed είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές μετοχές να καταγράψουν κέρδη.

«Με κάποιες προσδοκίες ότι ο Πάουελ πιθανότατα θα απωθούσε τη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών, οι αγορές μετοχών… γιόρτασαν την έλλειψη οποιασδήποτε σαφούς καθοδήγησης για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής», επεσήμαναν οι αναλυτές στρατηγικής της Saxo.

Η προσοχή των επενδυτών θα είναι στραμμένη στον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ (CPI), που είναι προγραμματισμένο να δημοσιευτεί την Πέμπτη. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν τον ετήσιο πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 6,5%, έναντι 7,1% τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία της Πέμπτης θα είναι κρίσιμα για τον προσδιορισμό του τι είναι πιθανό να κάνει η Fed με τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις 75 bps το 2022, αλλά επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η επερχόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να δείξει περαιτέρω επιβράδυνση, δίνοντας δυνητικά περιθώριο στη Fed να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων, δήλωσε ο Στίβεν Γου, οικονομολόγος στην Commonwealth Bank of Australia.

Η κυβερνήτης της Federal Reserve Μισέλ Μπάουμαν δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε πιο ήπιες συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Στην Κίνα διατηρείται σε σημαντικό βαθμό το θετικό κλίμα από τη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικού Covid, αν και οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν μεικτά πρόσημα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας αυξήθηκε 7,3% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Αυστραλιανού Στατιστικού Γραφείου, ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν ακόμη επιβραδυνθεί.

Το ποσοστό είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες του Reuters και υψηλότερο από το 6,9% του προηγούμενου μήνα.

Η στέγαση, τα τρόφιμα και οι μεταφορές ήταν μεταξύ των κορυφαίων στοιχείων που τροφοδότησαν την αύξηση, ανέφερε η ανακοίνωση.

Επίσης, η Αυστραλία ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 1,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, με τον δείκτη να ενισχύεται από τις πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,03%, κλείνοντας στις 26.446 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανεβαίνει 0,54% στις 21.447 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έπεσε 0,24% στις 3.161,84 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,58% στις 11.506,79 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,35% και έκλεισε στις 14.751,44 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,35% στις 2.359,53 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.195,30 μονάδες, κερδίζοντας 0,90%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.