ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023 Κύριο

14:43 - 21 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι προβλέψεις των αναλυτών για το 2023
To εντυπωσιακό ράλι που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν έχει άλλα περιθώρια, σύμφωνα με τους αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν 19 αναλυτές, φαίνεται ότι μετά την καλή εκκίνηση που πραγματοποίησε για το 2023 ο Stoxx 600, πλέον αναμένεται να «κλείσει» το έτος στις 452 μονάδες.

«Αν και έχουμε αυξήσει τις τιμές-στόχους μας, εξακολουθούμε να περιμένουμε μόνο χαμηλές αποδόσεις», σημείωσε η αναλύτρια της Goldman Sachs, Sharon Bell, στο Bloomberg, καθώς αυτό τον μήνα αύξησε την πρόβλεψή της για τον Stoxx 600 στις 465 μονάδες από τις 450 μονάδες.

Από την άλλη, για την αναλύτρια της BofA, Mίλλα Σαβόβα, το ράλι του Ιανουαρίου στην Ευρώπη δεν έλαβε υπόψη τη συρρικνωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο κινούνται σε επίπεδα ύφεσης.

Η Σαβόβα περιμένει ότι ο Stoxx 600 θα υποχωρήσει περίπου 20% στις 365 μονάδες στα μέσα του έτους, ενώ αναμένει ότι η ανάκαμψη στην ανάπτυξη να τροφοδοτήσει μια ανάκαμψη στις 430 έως το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, ο Τζέρι Φάουλερ, ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, έχει θέσει στόχο για τα τέλη του έτους στις 410 μονάδες για τον Stoxx 600. Αυτό, αντικατοπτρίζει μια πτώση 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Ωστόσο, και ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος μακροπρόθεσμα.

«Νομίζουμε ότι οι αποτιμήσεις είναι ήδη στο σωστό επίπεδο , ωστόσο μπορεί να υπάρξει ανοδικός κίνδυνος αν οι επενδυτές συνεχίσουν να αποχωρούν από τις ΗΠΑ, καθώς τα σκήπτρα της ανάπτυξης μετατοπίζονται στον υπόλοιπο κόσμο», καταλήγει ο Φάουλερ.

Τι δείχνει έρευνα της BofA European Fund Managers

Σύμφωνα με έρευνα της BofA European Fund Managers που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρεί ότι η αγορά δεν έχει υποχωρήσει ακόμη. Μάλιστα, το 73% των ερωτηθέντων αναμένει νέο χαμηλό στον απόηχο της αυστηρής νομισματικής πολιτικής.

Μόνο το 5% «βλέπει» περισσότερη άνοδο από το άνοιγμα της Κίνας και την εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης. Μακροπρόθεσμα, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει άνοδο στις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους 12 μήνες, έναντι 58% τον Δεκέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.