ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό το μομέντουμ στη Wall Street εν όψει Fed

18:19 - 27 Ιαν 2023 | Χρηματιστήρια
Θετικό το μομέντουμ στη Wall Street εν όψει Fed
Με ήπιες απώλειες, οι οποίες μετατράπηκαν γρήγορα σε κέρδη, ξεκίνησε η σημερινή (27/1) συνεδρίαση στη Wall Street, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται από τα ανθεκτικά εταιρικά αποτελέσματα και τα ικανοποιητικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,43% στις 34.096,62 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,38% στις 4.075,70 μονάδες και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,53% στις 11.573,18 μονάδες.

Η Wall Street ετοιμάζεται για θετικό κλείσιμο εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται σε ανοδική τροχιά και σε μηνιαία βάση, με άλλες δύο συνεδριάσεις να απομένουν την ερχόμενη εβδομάδα για να ολοκληρωθεί ο Ιανουάριος. Μάλιστα, ο Nasdaq αναμένεται να σημειώνει την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον περασμένο Ιούλιο, έχοντας ήδη «χτίσει» ένα σερί τεσσάρων ανοδικών εβδομάδων.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από ανάλογη αύξηση τον Νοέμβριο. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν τον Δεκέμβριο, θέτοντας την οικονομία σε χαμηλότερη αναπτυξιακή πορεία. Σε ετήσια βάση ο PCE διαμορφώθηκε στο 5% το Δεκέμβριο έναντι 5,5% το Νοέμβριο.

Η επιβράδυνση του PCE, σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα μάκρο που έχουν προηγηθεί, δίνουν την ευκαιρία στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να χαλαρώσει την σφιχτή νομισματική της πολιτική, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τετάρτη (1/2). Τότε θα ανακοινώσει τη νέα αύξηση των επιτοκίων της, με τους αναλυτές να περιμένουν μία αύξηση της τάξεως των 25 μονάδων βάσης.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, σχεδόν το ένα τέταρτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν αναφέρει κέρδη μέχρι στιγμής, εκ των οποίων το 69% έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.