ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» Adani και εταιρικά αποτελέσματα

11:19 - 03 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδια» Adani και εταιρικά αποτελέσματα
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/2), καθώς τα απογοητευτικά κέρδη των αμερικανικών τεχνολογικών «κολοσσών» υπονόμευσαν το κλίμα, ενώ το δολάριο ανέκτησε μέρος της θέσης του ενόψει της έκθεσης μισθοδοσίας εκτός των αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,6%, μετά την πτώση 1,3% των κινεζικών blue-chips.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν πιο απτά σημάδια οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα, αφού το Πεκίνο ήρε σχεδόν όλους τους περιορισμούς για τον COVID-19 τον Δεκέμβριο, προκαλώντας άνοδο των ξένων εισροών.

Η απογοήτευση για τα αποτελέσματα των κερδών από την Google, την Apple και την Amazon επιβάρυνε το κλίμα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 να υποχωρούν 0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq να υποχωρούν 1,5% την Παρασκευή.

Η Apple προέβλεψε νέα μείωση εσόδων στην αρχή του έτους, η Amazon προειδοποίησε ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα μπορούσαν να μειωθούν στο μηδέν το τρέχον τρίμηνο και η μητρική της Google, Alphabet έχασε τις προσδοκίες για τα κέρδη και τα έσοδά της για το τέταρτο τρίμηνο.

Τα αποτελέσματα αυτά μετρίασαν την αισιοδοξία μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι πλησιάζει η παύση του σερί σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις από τη «βουτιά» αυτής της εβδομάδας στις μετοχές του ινδικού ομίλου Adani, ο οποίος συνέχισε να υποχωρεί την Παρασκευή με απώλειες ύψους 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησαν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης η καθεμία, με την ΤτΕ να λέει ότι το ρεύμα στρέφεται κατά του πληθωρισμού και την ΕΚΤ να προαναγγέλλει τουλάχιστον μια ακόμη αύξηση πριν αξιολογήσει εκ νέου την πορεία αύξησης των επιτοκίων.

Οι αγορές αντέδρασαν πιέζοντας τις ευρωπαϊκές αποδόσεις απότομα χαμηλότερα, με τα 10ετή γερμανικά ομόλογα να υποχωρούν 22,6 μονάδες βάσης στο 2,065%, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 και τα ιταλικά ομόλογα να υποχωρούν 40 bps στο 3,887%, τη μεγαλύτερη από το 2020.

Οι αναλυτές αναμένουν τα τελευταία στοιχεία για τη μισθοδοσία στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι προστέθηκαν 185.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του 2021, η ανεργία αυξήθηκε στο 3,6% και ο πληθωρισμός των ωρομισθίων θα παραμείνει σταθερός στο 0,3% σε μηνιαία βάση, υποδηλώνοντας ότι η ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να έχει αρχίσει να χαλαρώνει.

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να ευνοούν άλλη μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση πολιτικής της τον Μάρτιο, ενώ εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να είναι το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. Περιμένουν επίσης μία μείωση επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ένα σενάριο που ο Πάουελ απέρριψε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,40%, κλείνοντας στις 27.511,60 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,41% στις 21.649 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες 0,68% στις 3.263,41 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,63% στις 12.054,30 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,05% και έκλεισε στις 15.602,66 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,47% στις 2.480,40 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.558,10 μονάδες, κερδίζοντας 0,62%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.