ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Profit taking στη Wall Street-Στο στόχαστρο των πωλητών η τεχνολογία

00:24 - 09 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Profit taking στη Wall Street-Στο στόχαστρο των πωλητών η τεχνολογία
Απώλειες κατέγραψαν σήμερα (8/2) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών τους. Αρνητικός πρωταγωνιστής ο τεχνολογικός κλάδος, με τη μετοχή της Alphabet να καταγράφει «βουτιά».

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,61% στις 33.949,01 μονάδες, ο S&P 500 έχασε 1,10% στις 4.118,14 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 1,68% στις 11.910,52 μονάδες.

Η υποχώρηση άνω του 7% της Alphabet (μητρική της Google) οφείλεται στο γεγονός ότι το νέο chatbot AI Bard που λανσάρει, έδωσε μια λάθος απάντηση σε μια διαδικτυακή διαφήμιση κι αυτό εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του ανταγωνισμού στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) δήλωσαν σήμερα ότι βρίσκονται στο προσκήνιο περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η τράπεζα προχωρά σε νέες προσπάθειες ελέγχου του πληθωρισμού. Ενδεικτικά, ο διοικητής της Fed, Κρίστοφερ Γουόλερ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός φαίνεται έτοιμος να συνεχίσει να επιβραδύνεται φέτος, αλλά η μάχη της τράπεζας για την επίτευξη του στόχου του 2% «μπορεί να είναι μια μακρά μάχη», με τη νομισματική πολιτική να παραμένει αυστηρή για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η τράπεζα έχει μπροστά της κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική για αρκετό καιρό ακόμη. Η μετάβαση σε ένα επιτόκιο μεταξύ 5,00% και 5,25% «φαίνεται πολύ λογική άποψη όσον αφορά το τι θα χρειαστεί να κάνουμε φέτος για να περιορίσουμε τις ανισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», δήλωσε ο Γουίλιαμς, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η Wall Street Journal.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, το 69% όσων εισηγμένων του S&P 500 έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει μεγέθη, εμφάνισε τριμηνιαίες επιδόσεις καλύτερες των εκτιμώμενων. 42 επιχειρήσεις έχουν εκδώσει αρνητικές προβλέψεις για τις προοπτικές τους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Διευρύνεται το ανοδικό σερί για πετρέλαιο και χρυσό

Κέρδη για τρίτη διαδοχική μέρα σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, λαμβάνοντας ώθηση την αύξηση της ζήτησης ενέργειας, παρά τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα  αποθέματα αργού.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) στις ΗΠΑ ανακοίνωσε νέες εβδομαδιαίες αυξήσεις στις προμήθειες αργού, βενζίνης και αποστάγματος της χώρας. Το ποσοστό χρησιμοποίησης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 2,2%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης διυλιστηρίων «αναμένουν αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο αργού πετρελαίου WTI παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 1,7% ή 1,33 δολάρια στα 78,47 δολάρια ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Παράλληλα, το Brent Απριλίου  ενισχύθηκε κατά 1,40 δολάρια ή 1,7% στα 85,09 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Στον αντίποδα, το φυσικό αέριο παράδοσης Μαρτίου διολίσθησε 7,3% και διαμορφώθηκε στα 2,396 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Τρίτη σερί συνεδρίαση ανόδου και για τον χρυσό, καθώς το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να επωφελείται από την αποδυνάμωση του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Απριλίου κέρδισε 0,3% ή 5,90 δολάρια στα 1.890,70 δολάρια.

Το ασήμι Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1,1% στα 22,42 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,1% και έκλεισε στα 4,0355 ανά λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:41 - 09 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.