ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έχτισε» άμυνα πριν τον πληθωρισμό η Wall Street Κύριο

00:33 - 14 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
«Έχτισε» άμυνα πριν τον πληθωρισμό η Wall Street
Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν σήμερα (13/2) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, ανακτώντας σημαντικό μέρος από το χαμένο έδαφος της περασμένης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων δύο μηνών.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,11% στις 34.245,93 μονάδες, ο S&P 500 κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,14% στις 4.137,29 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε με κέρδη 1,48% στις 11.891,79 μονάδες.

Η Microsoft ηγήθηκε των κερδών μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, κλείνοντας με άνοδο 3,12%. Με κέρδη 2,7% έκλεισε η μετοχή της Intel και κατά 2,45% ενισχύθηκε η μετοχή της Salesforce. Παράλληλα, στον Nasdaq η μετοχή της Meta ενισχύθηκε κατά 3%, μετά τα δημοσιεύματα ότι ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέο γύρο απολύσεων.

Οι επενδυτές αναμένουν πλέον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ανακοινώνονται αύριο (14/2) και αναμένεται να καθοδηγήσουν την αγορά προς τα νέα κέρδη ή όχι, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου κάνουν λόγο για αύξηση 0,5% σε μηνιαία βάση. Αν επιβεβαιωθούν θα είναι η μεγαλύτερη άνοδος το τελευταίο τρίμηνο. Αντίθετα, σε ετήσια βάση αναμένεται νέα επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 6,2% τον Ιανουάριο, από 6,5% τον Δεκέμβριο και 7,1% τον Νοέμβριο.

«Η αγορά αρχίζει και αντιλαμβάνεται πως η πτώση του πληθωρισμού είναι ένα σύνθετο και δύσκολο στοίχημα. Πιο δύσκολο συγκριτικά με ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές» σχολιάζει στο CNBC ο Mohamed El Erian, Chief Economic Advisor στην Allianz.

Βίοι αντίθετοι για πετρέλαιο και χρυσό

Με ήπια άνοδο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας για τις τιμές του πετρελαίου, με το αργό να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» συνεχίζουν να λαμβάνουν ώθηση από την απόφαση της Μόσχας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον ερχόμενο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αυτό πάρθηκε σε συνέχεια του πλαφόν που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία. Η απόφαση αυτή «θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών στις αγορές», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, το αργό παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 42 cents ή 0,5% στα 80,14 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, το Brent Απριλίου ενισχύθηκε κατά 22 cents ή 0,3% στα 86,61 δολάρια το βαρέλι.

Από την άλλη πλευρά, νέες απώλειες κατέγραψε ο χρυσός, ο οποίος έκλεισε σε χαμηλό άνω των 5 εβδομάδων. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημερήσια πτώση του πολύτιμου μετάλλου. Πιέσεις ασκεί το ενδεχόμενο συνέχισης της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, καθώς και η ενίσχυση του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός παραδόσεως Απριλίου έχασε 11 δολάρια ή 0,6% στα 1.863,50 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, κλείνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου. Το ασήμι Μαρτίου υποχώρησε 22 cents ή 1% στα 21,852 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο χαλκός παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 1% και έκλεισε στα 4,0575 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:51 - 14 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.